Wil jij snel buikvet verliezen? 2 GOUDEN tips hoe je dit effectief kan doen.

Wat is vetverbranding?

Vet verbranden en de vetmassa op je lichaam verminderen is niet hetzelfde. Vet verbranden of anders gezegd, vet gebruiken als brandstof is niet gelijk aan vetmassa verliezen (verliezen van lichaamsvet). Dat je lichaam meer vetten verbrandt, betekent niet dat je automatisch ook daadwerkelijk meer kilocalorieën verbrandt.

Je kunt veel vet verbranden (vet gebruikt als brandstof), zonder dat er een verschil is in je vetopslag (verlies van vetmassa) te realiseren. Je kunt in verhouding weinig vet verbranden, maar toch je hoeveelheid lichaamsvet verlagen. Dit komt voornamelijk afhankelijk van wat je verbrandt (brandstof) en hoeveel je erin stopt (energie).

Wat is de beste methode om buikvet te verliezen?

Je lichaam krijgt energie (kilocalorieën) binnen via voeding en wat je drinkt. Als jouw lichaam meer energie (kcal) binnenkrijgt dan dat je lichaam aan energie (kcal) verbruikt dan kom je aan in gewicht. Je creëert dan een calorieoverschot, oftewel positieve energiebalans. De overtollige hoeveelheid energie wordt opgeslagen als vetreserves, waaronder als buikvet.

DE 1ste  GOUDEN REGEL: je kan enkel op natuurlijke wijze vet verliezen en af te vallen door het creëren van een negatieve energiebalans. Als je lichaam meer energie (kilocalorieën) gebruikt dan dat er aan energie (kilocalorieën) binnenkomt dan ontstaat er een negatieve energiebalans, ofwel calorietekort.

Je lichaam heeft tijdens een calorietekort wel energie nodig en spreekt hiervoor je eigen lichaamsvoorraden/ lichaamsvetten aan. Dit heeft tot gevolg dat je lichaamsvet verliest en je vetpercentage daalt.

Wat is de snelste manier om buikvet te verliezen?

Je hebt net gelezen dat vetverlies een gevolg is van een negatieve energiebalans, oftewel calorietekort. De beste manier om af te vallen en lichaamsvet te verliezen is door minder te eten én meer te bewegen. Hoeveel je eet en drinkt (je energie-inname) heeft de grootste impact op het vetverlies. Je moet onevenredig veel trainen voor hetzelfde effect.

Het is de kunst om lichaamsvet te verliezen en tegelijkertijd het verlies van spiermassa te voorkomen of in ieder geval te minimaliseren. Het is hierbij van belang om voldoende eiwitten binnen te krijgen en te sporten. De beste sport om verlies van spiermassa te voorkomen is het doen van krachttraining. Ja, ook vrouwen hebben baat bij krachttraining.

Waarom is het verliezen van buikvet belangrijk?

Je hebt misschien wel eens gelezen of gehoord dat vet rond de buik hebben, slecht is voor de gezondheid. Hiermee wordt visceraal vet bedoeld, dit is het vet dat zich rondom en tussen je organen vestigt. Zelfs als je slank bent kan je te veem visceraal vet hebben. 

Visceraal vet brengt gezondheidsrisico’s met zich mee aangezien het vet zich ophoopt rondom de organen in de diepe buikholte. Het is niet voor niks dat ze visceraal vet ook wel orgaanvet noemen. Het brengt de orgaanwerking in de war wat kan leiden tot diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Er zijn genoeg redenen om dat je dat vet te verliezen.

Cardiotraining om buikvet te verbranden

Zoals eerder gezegd is een negatieve energiebalans nodig om af te vallen. Een efficiënte manier om een negatieve energiebalans te creëren is door je voedingsinname aan te passen. Dat is echter niet het enige wat je kunt doen. De 2de GOUDE REGEL: cardiotraining kan een belangrijke rol spelen bij het verliezen van visceraal vet.

Een langdurig calorietekort heeft ook effect op het verlagen van visceraal vet, maar beweging is effectiever. Beweging boven de 60% van je hartslagfrequentie stimuleert namelijk de doorbloeding van het gebied en een goede doorbloeding maakt het voor jouw lichaam gemakkelijker om ook het viscerale vet te verbranden [1].

Zelfs als je niet hoeft af te vallen, is regelmatig bewegen dus belangrijk voor je gezondheid. In de basis blijft de negatieve energiebalans leidend om af te vallen. Je voeding heeft de grootste impact op het creëren van die negatieve energiebalans, cardiotraining op het viscerale vet en krachttraining op spierbehoud en spieropbouw.

Wat zijn de beste buikspieroefeningen om buikvet te verbranden?

Plaatselijke vetverbranding bestaat niet. Je lichaam verliest lichaamsvet op de plaatsen waar het dat zelf wilt. Je kunt dit dus zelf niet bepalen. Ook bestaan er geen oefeningen om buikvet te verbranden. Je buikvet verdwijnt als je over langere tijd een calorietekort aanhoudt.

Je buikspieren komen tevoorschijn zodra je vetpercentage daalt en je buikvet verliest. Het kan zijn dat er onder je buikvet een sixpack vandaan komt of misschien wel een eightpack. Buikspieroefeningen helpen niet bij vetverlies, maar er zijn wel buikspieroefeningen die je buikspieren sterker en groter kunnen maken.

Hoe kun je snel buikvet verliezen als man?

Veel mannen streven naar het felbegeerde wasbordje, oftewel een sixpack. Iedereen heeft buikspieren. Echter zijn de buikspieren vaak niet zichtbaar, omdat ze verstopt zitten onder het buikvet. Zoals eerder aangegeven is het onmogelijk om plaatselijk vet te verbranden.

Om buikvet te verliezen dien je een negatieve energiebalans te creëren. Enkel bij een calorietekort zal het vet op je buik stap voor stap verdwijnen. Met name het buikvet rondom de navel is hardnekkig en komt vaak pas als laatste aan de beurt.

Hoe kun je snel buikvet verliezen als vrouw?

Vrouwen zijn in tegenstelling tot mannen vaak niet op zoek naar het krijgen van een sixpack. Wel willen ze graag een strakke en platte buik met zichtbare lijnen. Die lijnen op je buik worden zichtbaar zodra je vetpercentage lager wordt en je buikvet verbrandt. Dit noemen we ook wel spierdefinitie, oftewel het zichtbaar maken van je spieren.

Helaas moet ik je teleurstellen. Ook voor vrouwen bestaat er geen methode om snel buikvet te verbranden. Hoe snel het gaat is per individu verschillend en natuurlijk ook afhankelijk van je startpunt. Als jij als vrouw bij de start al een relatief laag vetpercentage hebt dan hoef je vaak nog maar een beetje vet te verliezen om die zichtbare lijnen te zien.

Welke producten werken het beste om buikvet te verliezen?

Er bestaan geen goede of slechte producten, net zomin als dat jouw lichaam weet wat voor een product je eet of drinkt. Wij mensen geven producten een naam, maar je lichaam weet niet wat die naam zegt of doet. Het enige wat je lichaam identificeert zijn de voedingsstoffen in het product en de hoeveelheid energie, uitgedrukt in kilocalorieën.

Met voedingstoffen worden koolhydraten, eiwitten en vetten verstaan die we onder de noemer "macronutriënten" categoriseren. Deze voedingsstoffen bevatten energie. Zo leveren koolhydraten en eiwitten 4 kcal per gram en vetten 9 kcal per gram. Alcohol is technisch gezien ook een macronutriënt en levert 7 kcal per gram.

Daarnaast heb je ook nog voedingsstoffen zoals mineralen, vitaminen en vezels die we onder de noemer "micronutriënten" categoriseren. Ze leveren geen energie of een verwaarloosbare hoeveelheid. Micronutriënten heb je in kleine hoeveelheden nodig, vandaar de naam micro. Meer is in dit geval niet beter en kan in sommige gevallen zelfs schadelijk zijn.

Het verliezen van lichaamsvet is in de basis dus het gevolg van een calorietekort, ongeacht welke producten je consumeert. Er bestaan geen producten of voedingsstoffen die je dik of slank maken. Als je ergens “slankmakende recepten” leest besef je dan dat de enige manier waarop dat recept slankmakend is als je het na het maken niet opeet.

Natuurlijk adviseren wij altijd om in de basis producten te consumeren met een hoge nutriëntdichtheid. Dit betekent dat het product boordevol voedingsstoffen zit zonder veel kilocalorieën te leveren. Er is echter ook voldoende ruimte om producten te eten die wellicht minder voedzaam zijn, maar wel erg lekker. Het leven moet wel leuk blijven.

Uiteindelijk draait het niet om afzonderlijke voedingsstoffen en/of producten, maar om het voedingspatroon als geheel. Lichaamsvet verliezen is simpelweg het gevolg van een negatieve energiebalans. Binnen je caloriebudget kun je een verscheidenheid aan producten consumeren. Leg jezelf geen onnodige restricties op, want dat werkt alleen maar averechts.

Blijvend buikvet verliezen, hoe doe je dat?

In theorie klinkt het simpel om lichaamsvet te verliezen. In de praktijk blijkt het voor veel mensen echter niet haalbaar. Dat komt vaak omdat ze op een dieet gaan wat ze op de lange termijn niet volhouden. Ze vermageren en verliezen vet, maar die kilo’s kunnen ze er niet afhouden, omdat het dieet te streng is. Ze komen vervolgens weer (veel) kilo's aan.

Wij zijn om die reden geen voorstander van een dieet om snel vet te verliezen. Het woord dieet suggereert namelijk dat je even op dieet gaat om af te vallen en je daarna weer terug kunt gaan naar je oude patroon. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Wij geloven in een leefstijlverandering om blijvend af te vallen in plaats van een dieet.

Om blijvend af te vallen en lichaamsvet te verliezen is het binnen die leefstijl belangrijk om minder te eten en drinken en meer te bewegen, maar wel op een wijze die je volhoudt. Het heeft geen zin om jezelf alle producten te ontzeggen die je lekker vindt of sporten te doen die je niet leuk vindt. Dat gaat voelen als een strijd die je vroeg of laat verliest.
Doe wat werkt voor jou!


Wil jij snel buikvet verliezen? 2 GOUDEN tips hoe je dit effectief kan doen.

Krachttraining voor vrouwen: doen of niet doen?

Ook al is de krachtafdeling in de fitness al lang niet meer het terrein van mannen, toch is krachttraining voor veel vrouwen nog steeds een afschrikwekkend onderwerp. De angst voor enorme spierbundels en het verlies van de mooie vrouwelijke vormen is aanwezig en zorgt ervoor dat vrouwen die willen afvallen niet met zware gewichten aan de slag te gaan. Maar als je een paar kilo’s wilt vermageren, is krachttraining de sleutel tot succes op de lange termijn.

Lees meer

Vijf stappen om je conditie te verbeteren

Wil je je fitter, energieker en beter in je vel voelen? Volg dan de vijf stappen van Studio Feniks om je conditie te verbeteren.

Lees meer

Moet ik aan HIIT doen om vet te verbranden?

HIIT is een populaire trainingsvorm met herhaalde series van korte en intensieve oefeningen, opgevolgd door een kleine rustpauze van maximaal 2 minuten. Zo zou HIIT voor een hoog afterburneffect zorgen waardoor je tot vele uren na je work-out nog altijd een hoger energiegebruik in rust hebt. Klopt dit?

Lees meer

Kan je met cardiotraining snel afvallen?

Wat is cardiotraining? Hoe zet je cardio effectief in? Is cardio noodzakelijk om af te vallen? Kloppen de mythes omtrent cardio en afvallen? Kan je cardio- en krachttraining met elkaar combineren? De antwoorden vind je hier.

Lees meer

Blijvend afvallen, hoe zorg je dat het lukt?

Afvallen en op gewicht blijven is geen synoniem voor een streng dieet volgen waarbij je vooral dingen niet mag. Om jouw gewenste resultaat te behalen moet je over de juiste kennis beschikken en de theorie achter hoe afvallen begrijpen, en weet dat dit zowel fysiek (fysiologisch) als psychologisch werkt.

Lees meer

3 waarheden over koolhydraten, die je een andere kijk zullen geven.

Hoeveel koolhydraten heb je per dag nodig? Verdik je van koolhydraten? Werkt een koolhydraatarm dieet? Dat zijn vragen die vele mensen zich stellen. Iedereen heeft hier een mening over, maar wat is nu de echte waarheid?

Lees meer

Hoeveel calorieën heb ik op een dag nodig?

In de regel heeft een gezonde vrouw gemiddeld 2.000 calorieën per dag nodig en een man 2.500 calorieën. Het grote probleem is dat de meeste mensen niet gemiddeld zijn.

Lees meer

Zijn spieren zwaarder dan vet?

Als je niet of niet meer afvalt in je dieet terwijl je sport, krijg je vaak te horen dat dat komt omdat spieren zwaarder zijn dan vet. Hier zit een kern van waarheid in, maar het is meestal overdreven. Dus hoe zit het nou echt?

Lees meer

Doelen bereiken in 8 stappen met stappenplan!

Wil je doelen bereiken? Wil je weten hoe je al jouw doelen kunt bereiken? Het bereiken van doelen is geen exacte wetenschap. Sterker nog, we stellen 9 stappen voor waarmee je jouw grootste doelen in het leven kunt bereiken. Deze stappen zijn gratis. Ook vereist het geen bijzondere vaardigheden of buitengewone kennis. Het enige dat nodig is om je doelen te bereiken is het volgen van deze 9 stappen, en de motivatie om je doel te bereiken. Hieronder stellen we de 9 te volgen stappen voor om succesvol je doelen te bereiken.

Lees meer

4 obstakels die je goede voornemens van 2021 in de war kunnen sturen.

Vraag je je soms af waarom je goede voornemens niet kan volhouden? Hieronder vind je de 4 obstakels die jouw goed voornemens in de weg staan. Een slaaptekort, te veel stres, veel aan het multitasking en bewegingsarmoede.

Lees meer

De zin (en onzin) van core stability training

Core stability training is hot in de fitnesswereld. Maar wat is het precies? Wij vertellen je alles over je core-spieren en onze aanpak om ze te trainen.

Lees meer

Blijvend gewicht verliezen, een makkie? NOT!

Eerlijk is eerlijk: gezond afvallen is geen makkie. Toch kunnen we je vier tips geven om blijvend gewicht te verliezen zonder jojo-effect.

Lees meer

De vijf ultieme pijlers voor een efficiënte spieropbouw

Wil je graag meer spieren ontwikkelen? Ontdek vijf ultieme pijlers van Studio Feniks voor een efficiënte spieropbouw.

Lees meer

Vijf redenen waarom sporten met een personal trainer wél lukt

Vind je geen motivatie om te bewegen? Kies dan voor Studio Feniks uit Leuven! En ontdek alvast vijf redenen waarom sporten met een personal trainer wél lukt.

Lees meer

Small group training: niets dan voordelen!

Sport je graag in groep met een ervaren trainer? Dan heeft Studio Feniks precies wat je zoekt! Ontdek hier de voordelen van een small group training.

Lees meer

Vijf redenen om te kiezen voor een bootcamp work-out

Wil je jezelf tot het uiterste drijven bij het sporten? Dan is een bootcamp work-out echt iets voor jou. Ontdek dé vijf voordelen van een bootcamp training.

Lees meer

Vijf easy tips voor een gezondere levensstijl

Zeg ‘ja!’ tegen een gezondere levensstijl. Begin nu al met deze vijf easy tips van Studio Feniks en maak de switch naar een healthy lifestyle!

Lees meer

Gezonder leven = gezonder eten

Gezonder leven staat wellicht hoog op je wish list. Maar hoe pak je zo’n doelstelling concreet aan? Met wat extra beweging in je dagelijkse routine zet je meteen een stap in de goede richting. En pas je ook je voedingspatroon aan? Dan begrijp je helemaal wat een gezonde levensstijl inhoudt.

Lees meer

Wat mag je eten voor je sport?

Als je weer lekker aan het sporten bent dan let je vaak ook een stuk beter op je voeding. Logisch! Want wat je eet heeft een groot effect op je prestaties en hoe je je voelt. Daarnaast wil je ook dat het harde werk dat je hebt verricht niet voor niets is geweest.

Lees meer
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x