Wat mag je eten voor je sport?

We krijgen bij Studio Feniks vaak de vraag: "Wat kan een recreatieve sporter het best eten voor een sportsessie?"  

Enerzijds wil je het maximum halen uit je voeding en zo beter presteren. Anderzijds wil je je lichaam niet belasten met een (zware) maaltijd voor je gaat joggen of trainen. Welke voedingskeuzes maak je dan het best?

Brandstof uit meerdere maaltijden

Leg zeker niet alleen de focus op wat je eet net voor je sport. Want de nodige brandstof voor je lichaam haal je uit meerdere maaltijden die voorafgaan aan je work-out.

Eigenlijk is het simpel. Je kunt je voeding alleen als brandstof gebruiken als die ook verteerd is en opgenomen werd via je maag-darmstelsel. En dat heeft nu eenmaal tijd nodig. Neem daarom niet alleen je laatste maaltijd, maar ook de andere maaltijden van de dag onder de loep.  Zelfs als je ’s ochtends traint, kijk je best naar wat je de dag ervoor at.

Sporten zonder last van je maag

Voedingsmiddelen met veel voedingsvezels (bijvoorbeeld groenten) en vet verteren langzamer en kunnen op je maag liggen. Zeker als je ze net voor je training eet. Ook als je een grote portie achter de kiezen hebt, duurt de vertering van je maaltijd langer.

Daarom luidt ons advies: eet je laatste maaltijd drie à vier uur voor de inspanning en neem één à twee uur voor je activiteit nog een lichte verteerbare snack .

Ook is het verstandig om bij deze snack wat eiwitten toe te voegen. Zo herstellen je spieren optimaal na je work-out. Enkele goede bronnen van eiwitten zijn: Griekse yoghurt, eitjes, tofu, seitan, quinoa, proteïnepoeder of een glas magere melk.

Wanneer eet ik het beste voor, tijdens of na het sporten?

Het tijdstip van je maaltijden heeft enige invloed op je prestaties. Maar nog veel belangrijker is wát je eet. De verhouding van macronutriënten (koolhydraten, eiwitten, vetten) in je voeding, de kwaliteit en de hoeveelheid zijn eigenlijk veel belangrijker dan de exacte tijden waarop je eet.

Toch merken we dat veel mensen druk zijn met de juiste timing van hun eten. Terwijl dit voor de meesten niet of nauwelijks relevant is. Bij topsporters en wedstrijdatleten kan de juiste timing wel nét het verschil maken. Maar voor mensen die een paar keer week voor hun gezondheid sporten, is het eigenlijk niet zo belangrijk.

Belangrijkste criteria

Waar moet je wél op letten bij het inrichten van je dagelijkse voeding rondom het sporten? Dit zijn de belangrijkste criteria voor mensen die recreatief tot fanatiek sporten (1).

  • 2-3 uur vóór het sporten – Eet een gezonde complete maaltijd en zorg dat je voldoende drinkt (minimaal 0.5 l). Dan heb je voldoende energie en vocht.

  • 1-2 uur vóór het sporten – Eet een kleine maaltijd of iets licht verteerbaars. Grote maaltijden of producten die veel vetten, eiwitten en/of vezels bevatten, kan je lichaam niet meer op tijd verwerken en kunnen voor problemen zorgen.
  • Tijdens het sporten – Tijdens sporten die 0 tot 90 minuten duren heb je vooral vocht nodig zoals kraanwater. Ongeveer 400-800 ml per uur. Sport je langer dan 1,5 uur intensief aan één stuk? Dan kan je daarnaast een energiereep of -gel tijdens het sporten eten om je energievoorraad op peil te houden. Sport je korter, dan heb je geen extra koolhydraten nodig.
  • Binnen 1-2 uur ná het sporten – Eet een maaltijd met een goede combinatie van koolhydraten, hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten. Voor het beste herstel en de afbraak van spiermassa tegen te gaan, doe je dit zo snel mogelijk na de training. Drink daarnaast voldoende om je vochtverlies weer aan te vullen. 

Let op: Dit zijn richtlijnen en geen regels. Het is een kwestie van experimenteren om erachter te komen wat voor jou optimaal werkt en het beste past bij jouw lichaam, persoonlijke situatie en doelen.

Eiwitten rondom je training

Als je korter sport dan 1,5 uur dan maak je tijdens een training minder gebruik van je glycogeenvoorraad dan duursporters. Extra koolhydraten zijn daarom niet nodig. Wel is het gunstig om rondom de training voldoende eiwitten te eten (ca. 20-40 gram). Dit omdat je lichaam een hogere eiwitbehoefte heeft na een training. Ook helpt het om (erge) spierpijn te voorkomen.

Heb je extra koolhydraten nodig?

Voor duursporters (langer dan 1,5 uur) is het belangrijk om wat meer koolhydraten (ca. 70 gram of meer) te eten voordat zij gaan sporten. Als duursporter verbruik je namelijk meer energie tijdens je inspanningen. 

Conclusie

De juiste voeding rondom het sporten kan een verschil maken bij het leveren van sportprestaties. Een hele strakke timing is vooral van belang voor echte topsporters en wedstrijdatleten. 

Ben je minder fanatiek en sport je vooral voor je gezondheid en een fit lijf? Dan is gezond en gevarieerd eten de basis en kunnen een aantal eenvoudige richtlijnen je al voor het grootste gedeelte op weg helpen bij het behalen van jouw doel!


Wil je nog meer te weten komen over wat je mag eten voor je sport? Vraag er ons gerust naar. We vertellen je graag hoe je optimaal kunt trainen door je voedingspatroon aan te passen.   

Wat mag je eten voor je sport?

Krachttraining voor vrouwen: doen of niet doen?

Ook al is de krachtafdeling in de fitness al lang niet meer het terrein van mannen, toch is krachttraining voor veel vrouwen nog steeds een afschrikwekkend onderwerp. De angst voor enorme spierbundels en het verlies van de mooie vrouwelijke vormen is aanwezig en zorgt ervoor dat vrouwen die willen afvallen niet met zware gewichten aan de slag te gaan. Maar als je een paar kilo’s wilt vermageren, is krachttraining de sleutel tot succes op de lange termijn.

Lees meer

Vijf stappen om je conditie te verbeteren

Wil je je fitter, energieker en beter in je vel voelen? Volg dan de vijf stappen van Studio Feniks om je conditie te verbeteren.

Lees meer

Moet ik aan HIIT doen om vet te verbranden?

HIIT is een populaire trainingsvorm met herhaalde series van korte en intensieve oefeningen, opgevolgd door een kleine rustpauze van maximaal 2 minuten. Zo zou HIIT voor een hoog afterburneffect zorgen waardoor je tot vele uren na je work-out nog altijd een hoger energiegebruik in rust hebt. Klopt dit?

Lees meer

Kan je met cardiotraining snel afvallen?

Wat is cardiotraining? Hoe zet je cardio effectief in? Is cardio noodzakelijk om af te vallen? Kloppen de mythes omtrent cardio en afvallen? Kan je cardio- en krachttraining met elkaar combineren? De antwoorden vind je hier.

Lees meer

Blijvend afvallen, hoe zorg je dat het lukt?

Afvallen en op gewicht blijven is geen synoniem voor een streng dieet volgen waarbij je vooral dingen niet mag. Om jouw gewenste resultaat te behalen moet je over de juiste kennis beschikken en de theorie achter hoe afvallen begrijpen, en weet dat dit zowel fysiek (fysiologisch) als psychologisch werkt.

Lees meer

3 waarheden over koolhydraten, die je een andere kijk zullen geven.

Hoeveel koolhydraten heb je per dag nodig? Verdik je van koolhydraten? Werkt een koolhydraatarm dieet? Dat zijn vragen die vele mensen zich stellen. Iedereen heeft hier een mening over, maar wat is nu de echte waarheid?

Lees meer

Wil jij snel buikvet verliezen? 2 GOUDEN tips hoe je dit effectief kan doen.

Vetverbranding is een doel dat door veel mensen wordt nagestreefd. Zo zien wij geregeld ietwat gekke oefeningen voorbijkomen met als insteek om buikvet te verbranden. Het is belangrijk om te begrijpen wat de term vetverbranding betekent en of snel vet verbranden überhaupt van waarde is. Kun je buikvet wegtrainen met oefeningen of is het doen van cardio een betere methode voor vetverbranding?

Lees meer

Hoeveel calorieën heb ik op een dag nodig?

In de regel heeft een gezonde vrouw gemiddeld 2.000 calorieën per dag nodig en een man 2.500 calorieën. Het grote probleem is dat de meeste mensen niet gemiddeld zijn.

Lees meer

Zijn spieren zwaarder dan vet?

Als je niet of niet meer afvalt in je dieet terwijl je sport, krijg je vaak te horen dat dat komt omdat spieren zwaarder zijn dan vet. Hier zit een kern van waarheid in, maar het is meestal overdreven. Dus hoe zit het nou echt?

Lees meer

Doelen bereiken in 8 stappen met stappenplan!

Wil je doelen bereiken? Wil je weten hoe je al jouw doelen kunt bereiken? Het bereiken van doelen is geen exacte wetenschap. Sterker nog, we stellen 9 stappen voor waarmee je jouw grootste doelen in het leven kunt bereiken. Deze stappen zijn gratis. Ook vereist het geen bijzondere vaardigheden of buitengewone kennis. Het enige dat nodig is om je doelen te bereiken is het volgen van deze 9 stappen, en de motivatie om je doel te bereiken. Hieronder stellen we de 9 te volgen stappen voor om succesvol je doelen te bereiken.

Lees meer

4 obstakels die je goede voornemens van 2021 in de war kunnen sturen.

Vraag je je soms af waarom je goede voornemens niet kan volhouden? Hieronder vind je de 4 obstakels die jouw goed voornemens in de weg staan. Een slaaptekort, te veel stres, veel aan het multitasking en bewegingsarmoede.

Lees meer

De zin (en onzin) van core stability training

Core stability training is hot in de fitnesswereld. Maar wat is het precies? Wij vertellen je alles over je core-spieren en onze aanpak om ze te trainen.

Lees meer

Blijvend gewicht verliezen, een makkie? NOT!

Eerlijk is eerlijk: gezond afvallen is geen makkie. Toch kunnen we je vier tips geven om blijvend gewicht te verliezen zonder jojo-effect.

Lees meer

De vijf ultieme pijlers voor een efficiënte spieropbouw

Wil je graag meer spieren ontwikkelen? Ontdek vijf ultieme pijlers van Studio Feniks voor een efficiënte spieropbouw.

Lees meer

Vijf redenen waarom sporten met een personal trainer wél lukt

Vind je geen motivatie om te bewegen? Kies dan voor Studio Feniks uit Leuven! En ontdek alvast vijf redenen waarom sporten met een personal trainer wél lukt.

Lees meer

Small group training: niets dan voordelen!

Sport je graag in groep met een ervaren trainer? Dan heeft Studio Feniks precies wat je zoekt! Ontdek hier de voordelen van een small group training.

Lees meer

Vijf redenen om te kiezen voor een bootcamp work-out

Wil je jezelf tot het uiterste drijven bij het sporten? Dan is een bootcamp work-out echt iets voor jou. Ontdek dé vijf voordelen van een bootcamp training.

Lees meer

Vijf easy tips voor een gezondere levensstijl

Zeg ‘ja!’ tegen een gezondere levensstijl. Begin nu al met deze vijf easy tips van Studio Feniks en maak de switch naar een healthy lifestyle!

Lees meer

Gezonder leven = gezonder eten

Gezonder leven staat wellicht hoog op je wish list. Maar hoe pak je zo’n doelstelling concreet aan? Met wat extra beweging in je dagelijkse routine zet je meteen een stap in de goede richting. En pas je ook je voedingspatroon aan? Dan begrijp je helemaal wat een gezonde levensstijl inhoudt.

Lees meer
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x