Krachttraining voor vrouwen: doen of niet doen?
Dat vrouwen zijn mannen zijn is voor iedereen duidelijk. Je denkt waarschijnlijk dat spieropbouw enkel voor mannen is. Spiermassa opbouwen heeft toch een aantal voordelen.
Zo kan het je lichaam shapen en verbruiken spieren net wat meer energie. Dit helpt je om te vermageren. Als je kijkt naar spiergroei optimaliseren, dan moet je denken aan de juiste combinatie van training, voeding, leefstijl.
Als je je lichaam wil shapen dan zijn er 3 dingen die daar invloed op hebben: slaap, routine en stress.
Een goede nachtrust zorgt voor een goed herstel van spieren en voor spiergroei
Slaap is essentieel voor het ondersteunen van je immuunsysteem. Als je immuunsysteem goed werkt dan herstel je beter van je training.
Een paar uur slaaptekort zorgt al voor hogere ontstekingswaarden. Hierdoor worden de signalen van ontsteking die ontstaan door spierscheurtjes door je training minder goed herkend. Je herstelt dan dus veel slechter van je training.
Krachttraining zorgt ervoor dat je meer slaap nodig hebt en dat je beter slaapt. Je slaapt namelijk dieper. Fysiek herstel vindt vooral in diepe slaap plaats. Algemeen wordt er aangeraden om gemiddeld 7-8 uur te slapen.
Slecht en te weinig slapen is ook zeer ongunstig om je lichaam te shapen. Je gaat in verhouding dan meer vet opslaan en minder spiermassa opbouwen.
Een vast routine
Je lichaam houdt van een vast routine. Op vaste tijden slapen, eten en trainen. Je hormonen hebben namelijk een redelijk vast ritme. Als je s' morgens wakker wordt zorgt het hormoon cortisol dat je wakker wordt. Zo verhoogt het hormoon melatonine in de avond dat je in slaap valt. Hongerhormonen geven aan wanneer het etenstijd is en zo stelt je lichaam zich ook in als het tijd is om te sporten .
Het verstoren van deze routine kan deze hormonen en processen verstoren. Hoe een gezond ritme je resultaten precies verbetert kun je hier lezen.
Stress
Psychologische stress vermindert je kracht. Denk gewoon maar aan het 'fight or flight respons' of je hebt waarschijnlijk al verhalen gehoord van mensen die een ongelofelijk zwaar object kunnen optillen omdat ze in een positie zijn gekomen van leven of dood.
Dit heeft dus effect op je training. Daarnaast kan hoge stress je herstelcapaciteit halveren. Het kan dus veel langer duren voor je resultaat hebt. Het kan ook leiden tot juist meer spierafbraak dan opbouw.
Stress verstoort ook weer je slaap. En slechter slapen verhoogt weer je stress. Je komt dus in een vicieuze cirkel terecht.
Spieropbouw voor vrouwen: krachttraining
De basis: adaptatie
Het algemene principe van krachttraining is vrij simpel Je lichaam gaat zich elke keer weer aanpassen aan de nieuwe prikkels die hij ontvangt. Dit noemen we adaptatie. Deze aanpassingen vinden plaats in zowel je spieren als je zenuwstelsel.
Je lichaam nieuw prikkels geven kan door:
- meer herhalingen doen met hetzelfde gewicht.
- meer sets doen (=sessies van een serie herhalingen.
- Het ophogen van het gewicht elke training.
Voor het sterker maken van botten en pezen, moet je ten minste op 70% van die intensiteit zitten.
Lichaamssamenstelling en fysiologische verschillen tussen mannen en vrouwen
Hoeveel spiermassa hebben vrouwen gemiddeld?
Vrouwen hebben gemiddeld 12-13% minder spiermassa dan mannen.
Je spiermassa berekenen kan je niet met een gouden formule. Het is het beste uit te rekenen als je een nauwkeurige vetpercentagemeting hebt laten afnemen. Spiermassa is onderdeel van al je vetvrije massa (VVM). Je vetvrije massa bestaat uit je botten, spieren, organen en al het vocht in je lichaam.
Spelen hormonale verschillen tussen man en vrouw een rol?
Mannen hebben ongeveer 15 keer meer testosteron dan vrouwen. Betekent dit dat vrouwen 15 keer minder spiermassa kunnen kweken? Is het ongeveer de helft?
Evenveel.
Vrouwen kunnen dankzij krachttraining hun spieren evenveel laten toenemen als mannen. Het enige verschil is het startpunt. Mannen zijn meestal groter en beginnen met meer spiermassa en meer kracht. De toename van spiermassa is verhoudingsgewijs hetzelfde bij mannen en vrouwen.
Spieren kweken: heeft testosteron hierbij een belangrijke invloed bij vrouwen?
Meer testosteron betekent meer spiermassa. Hierover is geen twijfel. Mannen met meer testosteron kunnen meer spiermassa opbouwen.
Gemiddeld hebben vrouwen 4 keer zoveel testosteron als oestrogeen. En toch speelt testosteron in vrouwen een minder belangrijke rol wat spieren kweken betreft.
De rol van oestrogeen in spiergroei bij vrouwen
Testosteron is niet de grote redder en oestrogeen is ook niet de grote boosdoener. Veel mensen zien oestrogeen als een slecht hormoon als het aankomt op spiermassa waar je opgezwollen van wordt. Negatieve effecten van oestrogeen zijn zelden aangetoond. Toch denken veel mensen dat het slecht is voor je lichaamssamenstelling.
Dit is totale onzin. Oestrogeen werkt juist tegen buikvetopslag, maar oestrogeen doet nog meer goede dingen.
Voordelen van oestrogeen
- Oestrogeen helpt bij spierherstel.
- Oestrogeen voorkomt spierverlies.
- Oestrogeen zorgt voor minder buikvetopslag.
- Oestrogeen beschermt je gewrichten, botten en pezen tegen blessures.
- Oestrogeen verhoogt je stofwisseling. Het maakt je dus niet dik.
- Oestrogeen heeft invloed op je insulinegevoeligheid en bevordert glucoseopname. Vooral in de type-1 spiervezels.
Honderden onderzoeken hebben de spieropbouwende effecten van oestrogeen aangetoond. Oestrogeen is ook noodzakelijk voor je gezondheid, maar dat is een ander onderwerp.
Personal Training
Behaal je fysieke en mentale doelen met behulp van wetenschappelijk onderbouwde methodes die afgestemd worden op jouw leven.
Vijf stappen om je conditie te verbeteren
Wil je je fitter, energieker en beter in je vel voelen? Volg dan de vijf stappen van Studio Feniks om je conditie te verbeteren.
Moet ik aan HIIT doen om vet te verbranden?
HIIT is een populaire trainingsvorm met herhaalde series van korte en intensieve oefeningen, opgevolgd door een kleine rustpauze van maximaal 2 minuten. Zo zou HIIT voor een hoog afterburneffect zorgen waardoor je tot vele uren na je work-out nog altijd een hoger energiegebruik in rust hebt. Klopt dit?
Kan je met cardiotraining snel afvallen?
Wat is cardiotraining? Hoe zet je cardio effectief in? Is cardio noodzakelijk om af te vallen? Kloppen de mythes omtrent cardio en afvallen? Kan je cardio- en krachttraining met elkaar combineren? De antwoorden vind je hier.
Blijvend afvallen, hoe zorg je dat het lukt?
Afvallen en op gewicht blijven is geen synoniem voor een streng dieet volgen waarbij je vooral dingen niet mag. Om jouw gewenste resultaat te behalen moet je over de juiste kennis beschikken en de theorie achter hoe afvallen begrijpen, en weet dat dit zowel fysiek (fysiologisch) als psychologisch werkt.
3 waarheden over koolhydraten, die je een andere kijk zullen geven.
Hoeveel koolhydraten heb je per dag nodig? Verdik je van koolhydraten? Werkt een koolhydraatarm dieet? Dat zijn vragen die vele mensen zich stellen. Iedereen heeft hier een mening over, maar wat is nu de echte waarheid?
Wil jij snel buikvet verliezen? 2 GOUDEN tips hoe je dit effectief kan doen.
Vetverbranding is een doel dat door veel mensen wordt nagestreefd. Zo zien wij geregeld ietwat gekke oefeningen voorbijkomen met als insteek om buikvet te verbranden. Het is belangrijk om te begrijpen wat de term vetverbranding betekent en of snel vet verbranden überhaupt van waarde is. Kun je buikvet wegtrainen met oefeningen of is het doen van cardio een betere methode voor vetverbranding?
Hoeveel calorieën heb ik op een dag nodig?
In de regel heeft een gezonde vrouw gemiddeld 2.000 calorieën per dag nodig en een man 2.500 calorieën. Het grote probleem is dat de meeste mensen niet gemiddeld zijn.
Zijn spieren zwaarder dan vet?
Als je niet of niet meer afvalt in je dieet terwijl je sport, krijg je vaak te horen dat dat komt omdat spieren zwaarder zijn dan vet. Hier zit een kern van waarheid in, maar het is meestal overdreven. Dus hoe zit het nou echt?
Doelen bereiken in 8 stappen met stappenplan!
Wil je doelen bereiken? Wil je weten hoe je al jouw doelen kunt bereiken? Het bereiken van doelen is geen exacte wetenschap. Sterker nog, we stellen 9 stappen voor waarmee je jouw grootste doelen in het leven kunt bereiken. Deze stappen zijn gratis. Ook vereist het geen bijzondere vaardigheden of buitengewone kennis. Het enige dat nodig is om je doelen te bereiken is het volgen van deze 9 stappen, en de motivatie om je doel te bereiken. Hieronder stellen we de 9 te volgen stappen voor om succesvol je doelen te bereiken.
4 obstakels die je goede voornemens van 2021 in de war kunnen sturen.
Vraag je je soms af waarom je goede voornemens niet kan volhouden? Hieronder vind je de 4 obstakels die jouw goed voornemens in de weg staan. Een slaaptekort, te veel stres, veel aan het multitasking en bewegingsarmoede.
De zin (en onzin) van core stability training
Core stability training is hot in de fitnesswereld. Maar wat is het precies? Wij vertellen je alles over je core-spieren en onze aanpak om ze te trainen.
Blijvend gewicht verliezen, een makkie? NOT!
Eerlijk is eerlijk: gezond afvallen is geen makkie. Toch kunnen we je vier tips geven om blijvend gewicht te verliezen zonder jojo-effect.
De vijf ultieme pijlers voor een efficiënte spieropbouw
Wil je graag meer spieren ontwikkelen? Ontdek vijf ultieme pijlers van Studio Feniks voor een efficiënte spieropbouw.
Vijf redenen waarom sporten met een personal trainer wél lukt
Vind je geen motivatie om te bewegen? Kies dan voor Studio Feniks uit Leuven! En ontdek alvast vijf redenen waarom sporten met een personal trainer wél lukt.
Small group training: niets dan voordelen!
Sport je graag in groep met een ervaren trainer? Dan heeft Studio Feniks precies wat je zoekt! Ontdek hier de voordelen van een small group training.
Vijf redenen om te kiezen voor een bootcamp work-out
Wil je jezelf tot het uiterste drijven bij het sporten? Dan is een bootcamp work-out echt iets voor jou. Ontdek dé vijf voordelen van een bootcamp training.
Vijf easy tips voor een gezondere levensstijl
Zeg ‘ja!’ tegen een gezondere levensstijl. Begin nu al met deze vijf easy tips van Studio Feniks en maak de switch naar een healthy lifestyle!
Gezonder leven = gezonder eten
Gezonder leven staat wellicht hoog op je wish list. Maar hoe pak je zo’n doelstelling concreet aan? Met wat extra beweging in je dagelijkse routine zet je meteen een stap in de goede richting. En pas je ook je voedingspatroon aan? Dan begrijp je helemaal wat een gezonde levensstijl inhoudt.
Wat mag je eten voor je sport?
Als je weer lekker aan het sporten bent dan let je vaak ook een stuk beter op je voeding. Logisch! Want wat je eet heeft een groot effect op je prestaties en hoe je je voelt. Daarnaast wil je ook dat het harde werk dat je hebt verricht niet voor niets is geweest.