Kan je met cardiotraining snel afvallen?

Cardiotraining is wat veel mensen denken dat ze moeten doen als ze willen afvallen. Maar hoe effectief is cardio daarvoor? Is het waar dat de trainingsvorm "cardio" beter op nuchtere maag kunt uitvoeren, en (hoe) kan je cardio- en krachttraining eigenlijk met elkaar combineren? 

Wat is cardiotraining?

Een cardio training kan je op verschillende manieren doen. We spreken van cardio als vooral je cardiovasculaire systeem wordt aangesproken. Dat wil zeggen dat de bewegingen of trainingen die je doet, je hartslag (flink) omhoog laat gaat. Normaal gezien is je hartslag in rust tussen de 60 en 80 slagen per minuut. Door de inspanning tijdens cardio verhoogt je hartslag. Om te voorkomen dat je hartslag in overdrive gaat heeft iedereen een maximale hartslag. 

Een simpele formule om een schatting van jouw maximale hartslag te maken is:

208 – (0.7 X je leeftijd). Bijvoorbeeld: 208 – (0,7 X 25) = 208 – 17.5 = 190.5 slagen per minuut.

Zoals je kunt zien ligt de maximale hartslag van 190 slagen per minuut dus veel hoger dan de gemiddelde hartslag van 80 slagen per minuut in rust. Wanneer je een cardiotraining doet, betekent dit lang niet altijd dat je jouw maximale hartslag bereikt, maar wel zal je hartslag een stuk verhogen.

De meest voor de hand liggende cardiotraining zijn hardlopen, fietsen en zwemmen. De intensiteit waarop je de training uitvoert verschild. Hieronder vind je de diverse vormen van intensiteit toegelicht met een voorbeeld.

RECREATIEVE CARDIO

Een wandeling, fietstocht of skeeleren op rustig tempo zijn lichte vormen van cardio. Je traint aan een lage hartslag en deze bevindt zich tijdens dit soort activiteiten in ‘zone 1’ dat wil zeggen dat je hartslag op 50-65% t.o.v. de maximale hartslag zit.

INTERVALTRAINING

Tijdens een intervaltraining gaat je hartslag van een hoge naar een lage frequentie. Gedurende de training worden hoge en lage intensiteit met elkaar afgewisseld. Er wordt onderscheid gemaakt in intervaltrainingen waarbij je traint tot verzuring, en intervaltrainingen met korte intervallen van niet langer dan een paar minuten. In het eerste geval bevindt je hartslag zich in zone 4, dat wil zeggen: 85-95% t.o.v. de maximale hartslag. In het tweede geval, bijvoorbeeld tijdens een HIIT cardiotraining, bereikt je hartslag zone 5. Deze zone bevat de maximale hartslag.

DUURTRAINING

Hieronder verstaan we een langere training die je kan uitvoeren op een redelijk constant tempo. Afhankelijk van hoe lang en intensief je duurtraining daadwerkelijk is, bevindt je hartslag zich tijdens dit soort trainingen veelal in zone 2 of 3. Dit betekent tussen de 65-86% t.o.v. je maximale hartslag.

Sport je liever binnen of doe je jouw cardiosessies liever op een crosstrainer of loopband? Veel cardio-apparaten die je in de fitness vindt, beschikken over verschillende programma’s voor de hierboven beschreven categorieën.

Waarom moet je aan cardiotraining doen?

Cardiotraining, of dat nu recreatief of intensief is, brengt zowel fysiek als mentaal voordelen met zich mee:


 • Wie op regelmatige basis beweegt verbetert zijn algehele gezondheid waaronder je conditie en uithoudingsvermogen. Daarnaast is het ook goed voor de bloedcirculatie, stofwisseling en komt het de nachtrust ten goede.
 • Beweging in de vorm van hardlopen of fietsen is voor veel mensen een manier om hun hoofd leeg te maken en stress kwijt te raken. Ook draagt regelmatig bewegen bij aan een fit en energiek gevoel.
 • Wanneer je af wilt vallen kan cardiotraining een manier zijn om extra calorieën te verbruiken. Daarnaast kan cardio een positieve rol spelen bij de uiteindelijke verbranding van visceraal vet (buikvet), en zijn er bewijzen dat regelmatig bewegen een positief verband houdt met blijvend gewichtsverlies. Hierover lees je verderop in dit artikel meer.

Bewegen/ trainen, in welke vorm dan ook, is altijd goed. We zullen je hierin altijd aanmoedigen. Wel belangrijk om te vermelden, is dat het caloriegebruik door cardiotraining makkelijk overschat wordt. Als jij net een half uur hebt gelopen en vervolgens een mars en een milkshake eet, is het harde werk zo goed als voor niets geweest. Nou ja, niet helemaal voor niets natuurlijk, maar wel als jouw doel afvallen betreft.

Een half uurtje lopen op een tempo van 10km per uur is gemiddeld (afhankelijk van je leeftijd, gewicht, grote, en  geslacht) goed voor het verbranden van 200-250 kcal. Een milkshake en een mars zijn goed voor 419 kcal. Reken dus maar uit je winst… Dat brengt ons op het volgende punt:

Kan ik gewicht verliezen met cardiotraining?

Hierop kan je zowel ‘ja’ als ‘nee’ te antwoorden. Om af te vallen in gewicht moet je over een langere periode een negatieve energiebalans creëren. Er moet door je lichaam dus meer energie (kcal) worden gebruikt dan je binnenkrijgt. Met cardio verbruik je energie, dus in die zin zou je kunnen stellen dat cardio een manier kan zijn om af te vallen. Belangrijk: je moet altijd een negatieve energiebalans aanhouden. Als je een uurtje cardio doet heb je energie verbruikt, maar als dit niet voldoende is om daadwerkelijk een calorietekort te realiseren zal je niet afvallen.

DE INVLOED VAN NEAT

Zoals in het artikel over afvallen kunt lezen bestaat ons totale dagelijkse energiegebruik uit vier componenten:

BMR = de energie die we in rust gebruiken
TEF = de energie die we gebruiken voor het verteren van ons voedsel
NEAT = alle activiteiten die we doen naast sporten
TEA = onze sportieve activiteiten

Als we kijken naar duurzaam gewichtsverlies is een goede verhouding tussen TEA en NEAT belangrijk. NEAT gaat dus niet over de energie die je tijdens het sporten gebruikt, maar omvat alle spontane lichaamsactiviteiten. Van boodschappen doen, tot tuinieren, tot wrijven in je oog, tot bewegen met je handen terwijl je in een gesprek het hoogste woord voert. Dit zijn geen activiteiten waarmee je veel calorieën verbrandt, maar alles bij elkaar telt het natuurlijk wel op. Wanneer je een calorietekort wil creëren of dit wil vergroten door het toevoegen van cardiotraining (TEA), zal je lichaam op den duur gaan bezuinigen op de NEAT. Simpel gezegd betekent dit dus dat de energie die je gebruikt door het inplannen van cardiotrainingen weer ten koste kan gaan van de energie die je normaliter zou verbruiken met alle fysieke activiteiten naast sporten. Dit kan een reden zijn dat het toevoegen van cardio uiteindelijk niet bijdraagt aan het realiseren van een (extra) calorietekort, en dus aan het bereiken van jouw gewenste doel op het gebied van gewichtsverlies.

Dit kan je proberen te compenseren door bewust meer actief te zijn bij je alledaagse bezigheden: de trap nemen, op de fiets naar de supermarkt, een paar keer per dag even tien minuutjes wandelen.

ENERGIE-INNAME VS. GEBRUIK

Wat en hoeveel je eet blijft de belangrijkste rol spelen bij wel of geen gewicht verliezen (waaronder lichaamsvet). Zolang jij meer, of evenveel energie inneemt dan je verbruikt val je niet af. Je kunt 4 uur per dag op een crosstrainer staan, als je voeding niet op orde is, heeft het geen zin. Cardiotraining kan dus een positieve bijdrage leveren aan je gewicht als je aan bovenstaande voorwaarde voldoet.

CARDIO IN RELATIE TOT BUIKVET VERBRANDEN

Zoals je al eens gelezen of gehoord hebt kan buikvet het meest gevaarlijke vet is. Hiermee bedoelt men visceraal vet bedoeld, dit is het vet dat zich rondom en tussen je organen vestigt. Mensen die slank ogen kunnen ook last hebben van te veel visceraal vet. Dat brengt gezondheidsrisico’s met zich mee zoals diabetes type 2, en hart- en vaatziekten. Genoeg reden om zo snel mogelijk van dit vet vanaf te geraken. Daar komt cardio om de hoek kijken:

Beweging stimuleert de doorbloeding en een goede doorbloeding maakt het voor jouw lichaam gemakkelijker om ook het viscerale vet te verbranden. 

CARDIO EN JOUW HONGERGEVOEL

Een ander bijkomend voordeel van regelmatig bewegen (in de vorm van een cardiotraining) is dat het tot op zekere hoogte je hongergevoel onder controle kan houden.

Er zijn aanwijzingen dat fysieke activiteit, bijvoorbeeld in de vorm van cardio, niet alleen je energiegebruik beïnvloedt, maar via mechanismen die de eetlust beïnvloeden ook effect heeft op jouw energie-inname.

CARDIO EN HET BEHOUD VAN GEWICHTSVERLIES

Als je bent afgevallen is zo ongeveer het laatste dat je wilt, dat het verloren gewicht er weer aankomt. In onderzoek is een zichtbaar positief verband aangetoond tussen het behoud van gewichtsverlies en regelmatig bewegen. De deelnemers waren allen flink afgevallen. Het deel van de proefpersonen dat weinig beweegt in het dagelijks leven was na een jaar grotendeels weer aangekomen, maar de groep die wel regelmatig bewoog en daarbij ruim dubbel zoveel calorieën gebruikten per week als de stilzitters, behield grotendeels hun gewichtsverlies. Cardio in de vorm van een half uur hardlopen kan hieraan bijdragen, maar alle andere activiteiten waarbij je in beweging bent doen dat ook. Van de bladeren in de tuin aanharken, tot op de fiets naar de andere kant van de stad en terug, tot de badkamer schoonmaken; je gebruikt er allemaal meer energie mee dan wanneer je op dat moment zou zitten. Door eenvoudige aanpassingen in het dagelijks leven zal je zien dat je het aantal uren dat je in een week beweeg flink kunt vermeerderen. Pak vaker de fiets en de trap, of doe wandelend je boodschappen. De aanpassing is vaak klein, maar de voordelen kunnen groot zijn.

Mythes over cardio en afvallen

Over cardio, en met name de effecten ervan op afvallen, bestaan veel sterke verhalen. Het zou eeuwig zonde zijn als jij niet jouw gewenste resultaat op het gebied van afvallen behaalt, doordat je door een van deze verhalen op het verkeerde been gezet bent. Daarom worden de meest hardnekkige mythes rondom cardio en afvallen hieronder een voor een ontkracht.

‘DOE CARDIO OP EEN NUCHTERE MAAG’

Het idee hierachter is als volgt: tijdens het sporten heeft je lichaam brandstof nodig. Deze brandstof kunnen we uit verschillende energiebronnen halen waaronder vet, maar ook koolhydraten. Koolhydraten zijn vaak direct beschikbaar in de vorm van glucose en worden opgeslagen in de spieren als glycogeen. Je lichaam kiest graag de weg van de minste weerstand en zal daarom tijdens een gemiddeld- of zwaar intensieve training altijd eerst de koolhydraten verbranden door de glycogeenvoorraden aan te spreken. Dit is natuurlijk geen onuitputtelijke bron. Op een zeker moment raken de beschikbare koolhydraten op en komt de nadruk meer op vetverbranding te liggen.

Wanneer je jouw cardiosessie start op nuchtere maag, zijn er minder koolhydraten beschikbaar als energiebron en komt de nadruk daardoor eerder op vetverbranding te liggen. Maar nu komt het: voor het aantal calorieën dat je met de training verbrandt maakt het niets uit of de energie uit voorradige koolhydraten of vetten afkomstig is. Dat is nu juist het hele punt. Als je wilt afvallen (vet wilt verliezen) moeten we eerder een negatieve energiebalans hanteren. Die energieverbruiken heeft niets te maken met het moment waarop jij jouw cardiosessie plant en of je dit op een lege maag doet. 

Er zijn zelfs aanwijzingen gevonden dat trainen op een nuchtere maag eerder een nadelig effect heeft als je graag wilt afvallen. Omdat trainen op een nuchtere maag kan aanvoelen alsof je in een auto zonder brandstof rijdt. Het kan letterlijk voelen alsof je niet vooruit geraakt. Dit heeft uiteraard een nadelige invloed op het effect van je training. Je bent in staat om intensiever te trainen als je eerst iets gegeten hebt, daardoor kan je harder trainen en worden er meer calorieën gebruikt.

Train altijd in de magische ‘vetverbrandingszone’
Je bevindt je in de aerobe trainingszone, in de volksmond ook wel vetverbrandingszone genoemd, wanneer je traint op 65-75% van je maximale hartslag. In principe is dat een matige intensiteit waarbij je tijdens het bewegen nog kunt praten. Dat je relatief gezien veel vet verbrand als je binnen deze zone traint is waar. Dit komt logisch voort uit een gegeven dat in de alinea hierboven al kort is benoemd: de verbranding van koolhydraten kost minder zuurstof dan de verbranding van vet. Als je op hoge intensiteit traint is er minder zuurstof beschikbaar en geeft je lichaam er de voorkeur aan om koolhydraten te verbranden. Trainen op een lagere intensiteit kost minder zuurstof, wat betekent dat er meer zuurstof overblijft die gebruikt kan worden bij de vetverbranding.

Je kunt nu denken: ‘ik ga trainen in de aerobe zone’. Maar dat klopt niet helemaal. Ten eerste zijn vetverlies (afvallen) en vetverbranding twee verschillende dingen. Je verliest pas vet bij een energietekort. Je kunt vet verbranden, maar wanneer er genoeg energie beschikbaar blijft zal je geen lichaamsvet verliezen. Daarnaast zal je lichaam altijd zelf naar balans zoeken en wanneer je dus relatief veel vet verbrand hebt tijdens je training, worden de rest van de dag relatief meer koolhydraten gebruikt als energiebron. Trainen in de aerobe zone is dus prima als jouw voorkeur daarnaar uitgaat. Maar als je in de veronderstelling was dat dit de enige of beste intensiteit van cardio is om bij af te vallen, weet je bij deze beter.

‘Cardio is pas na een half uur effectief’

Zoals eerder beschreven geeft je lichaam, afhankelijk van de intensiteit van je training, de voorkeur om als eerst de beschikbare koolhydraten te verbranden wanneer je begint met een training. Dat proces start direct en niet pas na een half uur. Als deze voorraad begint op te raken schakel je over op vetverbranding. Na hoe lang dat is hangt af van hoe intensief je aan het trainen bent.

Wat mensen die deze uitspraak doen bedoelen is dat je gemiddeld ‘pas’ na 20 tot 30 minuten cardio overschakelt op de vetverbranding. Maar dit is wederom afhankelijk van hoe getraind je bent en van de intensiteit van je training. Zoals we ook al eerder in dit artikel bespraken, maakt het onder de streep niets uit welke energiebron er tijdens je training wordt aangesproken. Afvallen en vet verliezen valt en staat bij de negatieve energiebalans. Zelfs een kwartiertje cardio kan zowel fysiek als mentaal positieve effecten hebben (hoofd leegmaken, goed voor je conditie, stimuleert de doorbloeding en daarmee de vetverbranding). Zolang je er, als afvallen jouw doel is, maar voor zorgt dat je dagelijks minder energie binnenkrijgt dan je met alle activiteiten die je doet gebruikt.

‘Cardio in de vorm van HIIT vergroot het afterburn effect’
Er wordt regelmatig beweerd dat intervaltraining, en dan met name HIIT, DE manier van trainen is om zo snel mogelijk van al je ongewenste lichaamsvet af te komen. Dit zou veroorzaakt worden door het hoge aantal calorieën dat je zowel tijdens als na de training (in de herstelfase) verbrandt. De calorieën die je verbrandt na jouw training noemen we de Excess Post-exercise Oxygen Consumption. Om het makkelijker te maken gebruiken we de afkorting EPOC.

EPOC vindt wel degelijk plaats, dat is geen mythe. Na een zware training moeten je spieren herstellen en dat kost energie. Maar is het ook waar dat er een grotere EPOC plaatsvindt na een HIIT training dan na een steady rondje hardlopen? Daar lijkt het niet op.

Onderzoek toont slechts kleine verschillen aan tussen EPOC na een intervaltraining en na traditionele cardio. Het gaat hier om zo’n 30 calorieën extra na de interval gemeten tot 9 uur na de training. Dat is zo klein dat, als afvallen je doel is, je het volledig van jouw persoonlijke voorkeur kan laten afhangen voor welke vorm van cardio je kiest. HIIT of steady, er is niet een van de twee beter voor het afterburn effect.

‘Cardio en krachttraining gaan niet door een deur’
Deze uitspraak is ook een beetje ongenuanceerd. In de eerste plaats weer omdat dit volledig afhankelijk is van jouw doelen op het gebied van training. Je kunt hier vanuit verschillende invalshoeken naar kijken.

Als je je voor een langere tijd in een negatieve energiebalans bevindt, en er daarnaast frequent langdurige en intensieve cardiosessies op na houdt, kan dat je progressie op het gebied van spiergroei in de weg zitten, omdat je lichaam bij een consistent gebrek aan energie uiteindelijk je spieren als energiebron gaat gebruiken. Dit heeft verlies van spiermassa tot gevolg. Dat is voor de meeste mensen die aan krachttraining doen een bijzonder ongewenst scenario. Cardiotraining en krachttraining zijn verschillende vormen van trainingen en kunnen in die zin met elkaar ‘concurreren’.

Het frequent doen van langdurige en intensieve cardiosessies, is wel weer iets anders dan een paar keer per week een half uurtje roeien of traplopen. Het is dus niet zo dat cardio en krachttraining hoe dan ook op geen enkele manier samengaan. Je moet alleen wel goed zoeken naar de juiste balans waarop deze twee verschillende trainingsvormen, elkaars progressie niet in de weg zitten. De combinatie van cardio- en krachttrainingen kan ertoe leiden dat de potentiële positieve effecten van beide trainingsvormen afnemen. 

Wanneer kies je juist wel voor cardio als aanvulling op je krachttraining?

Na het lezen over het tussenkomsteffect denk je misschien: “Ik stop per direct met cardio”. Dat kan een keuze zijn, maar het is goed om een andere kant toe te lichten. Soms is het ook wanneer jouw focus gericht is op afvallen en krachttraining, nodig om hiernaast iets aan cardio te doen.

WANNEER KIES JE WEL VOOR CARDIO?

Als je echt te weinig binnenkrijgt resulteert dat op den duur in onhoudbare honger, en loop je het risico om essentiële nutriënten te missen op zowel micro- als macroniveau. Dat is dan weer nadelig voor het in stand houden van je spiermassa. Je kunt dan cardio inzetten als extra tool voor gewichtsverlies zonder dat je jouw energie-inname verder hoeft te verlagen.

WAT IS DE BESTE VOLGORDE: EERST KRACHTTRAINING OF EERST CARDIO?

Ga dus vooral op zoek naar een vorm van cardio die het minst ‘schadelijke’ effect heeft op de progressie van jouw krachttrainingen. Zoals hierboven geschreven scheelt het al heel veel wanneer je erop let dat je niet te vaak op een hoog intensief niveau aan cardio doet.

Maar er is meer waar je rekening mee kunt houden: Zo raden we aan je cardiosessies niet langer te maken dan 20 minuten en ze altijd na je krachttraining te plannen. Het advies is om, mits praktisch haalbaar, beide trainingen niet direct op elkaar te laten aansluiten, maar hier een lange tijd (minimaal zes uur) tussen te houden.

We begrijpen natuurlijk dat het voor de meeste mensen niet haalbaar is om op deze strakke manier meerdere trainingen per dag te plannen. Tijd is een schaars en kostbaar goed, wil je omwille daarvan je cardio combineren met je krachttraining? Doe dan eerst je krachttraining en sluit af met een cardiosessie!

WELKE VORM VAN CARDIO KAN JE HET BESTE KIEZEN IN RELATIE TOT JOUW KRACHTTRAINING?

Een andere manier om het tussenkomsteffect te minimaliseren is te kiezen voor een vorm van cardio, die een andere spiergroep belast dan waar jij de meeste groei wilt realiseren of behouden. Als jouw focus licht op benen en billen, kan je hiernaast cardio doen in de vorm van roeien. Je belast hiermee voornamelijk je bovenlichaam.

Als je juist de show wilt stelen met een brede torso en grote armen kies je dus voor een cardiovorm die meer de benen aanspreekt zoals fietsen. Wegens een relatief hoge calorieverbranding met de activiteit, en een lage impact van krachten op je lichaam zijn de crosstrainer, traplopen, roeien en ski-machines ook geschikte vormen van cardio wanneer je het tussenkomsteffect wilt beperken.

Ook je bouw speelt een rol in de vorm van cardio die jij het best kunt kiezen. High Intensity Interval Training (HIIT) heeft op zwaardere mensen een grotere impact, dit zorgt er ook voor dat het herstel na een HIIT-cardio training trager verloopt. Een meer steady vorm van cardio is in dit geval een betere keuze. Zo vermijd je het risico dat fysiek dusdanig bent uitgeput door de HIIT, dat het je hindert bij goed of volledig uitvoeren van je krachttraining in de dagen daarop.

Conclusie: Is cardiotraining noodzakelijk om af te vallen?

Het antwoord op deze vraag is kort en eenduidig: nee. Cardiotraining is niet noodzakelijk als jij wilt afvallen. Om puur gewicht te verliezen (en dus lichaamsvet kwijt te raken) creëer je een calorietekort over een langere periode. Dat kan heel simpel door minder energie (kilocalorieën) binnen te krijgen dan je gebruikt, en valt of staat met je voedingspatroon in plaats van cardio. Wel kan wat extra beweging in deze vorm de bloedsomloop stimuleren en daarmee bijdragen aan het makkelijker verbranden van lichaamsvet, met name het visceraal vet. Ook lijkt regelmatig bewegen een belangrijke rol te spelen in blijvend gewichtsverlies.

Als je in de veronderstelling was dat je er zonder cardio niet zou komen, en daarom nu tegen wil en dank vele kilometers in de benen hebt zitten: petje af voor je wilskracht en doorzettingsvermogen, maar je mag ermee stoppen. Als jij niet gelukkig wordt van cardiotrainingen in welke vorm dan ook, en je calorie-inname op orde hebt, is er geen reden om jezelf hiermee te blijven kwellen. Toch is het verstandig om de dingen altijd vanuit meerdere kanten te belichten. Als je die andere kanten bekijkt zie je belangrijke voordelen. Regelmatig bewegen is en blijft, zowel fysiek als mentaal, essentieel voor onze gezondheid.

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen bestaat cardiotraining in vele vormen. Wellicht zag je er inderdaad geen lol in om tegen de wind in door die polder heen te rennen. Maar misschien is het een hele andere beleving als je het wandelend doet en in alle rust naar het moois om je heen kunt kijken. Wat ik probeer te zeggen is: er is zoveel meer dan die paar dingen die bij de meeste mensen als eerste in ze opkomen wanneer het woord ‘cardio’ valt. Je kunt het zo leuk maken als je zelf wilt, het is een kwestie van iets kiezen dat bij jou past.

Vind je het gewoon heel lekker om een paar keer per week met je gedachten op nul de longen uit je lijf te rennen/fietsen/zwemmen/springen? Als dat voor jou prettig is, blijf dit dan vooral doen! Houd wel in gedachte dat, afhankelijk van de frequentie, vorm en intensiteit waarmee je dit doet, het mogelijk is dat je geen optimale progressie boekt op het gebied van krachttraining. Maar dat is een afweging die je helemaal zelf kunt maken!

WIL JIJ AFVALLEN? DE BELANGRIJKSTE TOOLS OP EEN RIJTJE:

Op jouw weg naar je doel zijn er een aantal tools die je in kunt zetten om je hierbij te helpen. Het is belangrijk dat de tool die je inzet, aansluit op het doel dat je hebt. Hieronder vind je een kort overzicht van de drie belangrijkste tools:

Tool 1 – Voeding
Verreweg de meeste impact op het realiseren van een calorietekort, is het verlagen van je energie-inname. Dit is een belangrijke voorwaarde om lichaamsvet te verliezen. De grootste invloed die je daar zelf op kunt uitvoeren is het maken van aanpassingen in je huidige voedingspatroon (alles dat je eet en drinkt). Dit doe je door minder energie in de vorm van kilocalorieën (kcal) binnen te krijgen. Dus minder te eten en drinken, of voor producten te kiezen die minder calorieën bevatten. Het meest bepalend voor of jij wel of niet afvalt, is uiteindelijk je voedingspatroon.

Tool 2 – Cardio
Zowel fysiek als mentaal kan cardio enorm positieve bijdragen leveren. Cardio kan daarnaast helpen om je energiegebruik te verhogen, buikvet te mobiliseren en gewichtsverlies te behouden. Het is geen goed idee om cardio als primaire tool in te zetten om af te vallen. Je moet dan in verhouding belachelijk veel trainen om tot hetzelfde resultaat te komen als wanneer je je voedingspatroon zou aanpassen. Als je echt overmatig veel aan cardio doet kan dit ook een negatief effect hebben op jouw progressie en prestaties in krachttraining.

Tool 3 – Krachttraining
Voor het opbouwen van spiermassa en het minimaliseren van spierverlies is krachttraining essentieel. Zeker wanneer je een calorietekort hanteert. Als je je lichaam wil shapen wil je vet verliezen en zoveel mogelijk spiermassa behouden. Een combinatie tussen krachttraining en een adequate hoeveelheid eiwitten kan het verlies van spiermassa in een calorietekort minimaliseren of wellicht zelfs voorkomen.

 1. Tanaka, H., Monahan, K. D., & Seals, D. R. (2001). Age-predicted maximal heart rate revisited. Journal of the American College of Cardiology, 37(1), 153-156https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11153730
 2. Bailey, R., Hillman, C.H., Arent, S. & Petitpas, A. (2013). Physical activity: an underestimated investment in human capital?. Journal of physical activity and health 10 (pp. 289-308), 2013.https://www.researchgate.net/profile/Charles_Hillman/publication/236339428_Physical_Activity_An_Underestimated_Investment_in_Human_Capital/links/556f163608aefcb861dd4d7f.pdf?origin=publication_detail
 3. Have, M. ten, Graaf, R. de & Monshouwer, K. (2009). Sporten en psychische gezondheid: resultaten van de Netherlands mental health survey and incidence study (NEMESIS). Utrecht: Trimbos-instituut.https://www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/kennisbank/publicaties/?sporten-en-psychische-gezondheid&kb_id=7201&kb_q=
 4. Metabolic and behavioral compensations in response to caloric restriction: implications for the maintenance of weight loss. Redman LM, Heilbronn LK, Martin CK, de Jonge L, Williamson DA, Delany JP, Ravussin E; Pennington CALERIE Team. PLoS One. 2009;4(2):e4377.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19198647/
 5. Fat loss depends on energy deficit only, independently of the method for weight loss. Strasser B, Spreitzer A, Haber P. Ann Nutr Metab. 2007;51(5):428-32.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18025815/
 6. Sabag A (2017), Keating SE, Sultana RN, e.a. Exercise and ectopic fat in type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis. Diabetes & Metabolism 2 February 2017https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28162956/
 7. Verheggen RJ (2016), Maessen MF, Green DJ, e.a. A systematic review and meta-analysis on the effects of exercise training versus hypocaloric diet: distinct effects on body weight and visceral adipose tissue. Obes Rev. 2016 May 23https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27213481/
 8. Beaulieu, K., et al., Homeostatic and non-homeostatic appetite control along the spectrum of physical activity levels: An updated perspective. Physiology & Behavior, 2017https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29289613
 9. Rosenbaum, M., et al. Long-term persistence of adaptive thermogenesis in subjects who have maintained a reduced body weight. Am. J. Clin. Nutr. 88(4):906-912, 2008.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18842775
 10. Mauriege P, Galitzky J, Berlan M, Lafontan M. Heterogeneous distribution of beta and alpha-2 adrenoceptor binding sites in human fat cells from various fat deposits: functional consequences. Eur J Clin Invest. 1987 Apr;17(2):156-65. doi: 10.1111/j.1365-2362.1987.tb02395.x. PMID: 3034620.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3034620/
 11. Wright DA, Sherman WM, and Dernbach AR. Carbohydrate feedings before, during, or in combination improve cycling endurance performance. J Appl Physiol 71: 1082-1088, 1991.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1757304/
 12. Schabort EJ, Bosch AN, Weltan SM, and Noakes TD. The effect of a preexercise meal on time to fatigue during prolonged cycling exercise. Med Sci Sports Exerc 31: 464-471, 1999.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10188753/
 13. Hackett, D.; Hagstrom, A.D. Effect of Overnight Fasted Exercise on Weight Loss and Body Composition: A Systematic Review and Meta-Analysis. J. Funct. Morphol. Kinesiol. 2017, 2, 43. https://doi.org/10.3390/jfmk2040043https://www.mdpi.com/2411-5142/2/4/43
 14. Panissa et al. Magnitude and duration of excess of post-exercise oxygen consumption between high-intensity interval and moderate-intensity continuous exercise: a systematic review. Obesity Reviews. July 12, 2020 [Epub ahead of print]https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/obr.13099
 15. Shimada K, Yamamoto Y, Iwayama K, Nakamura K, Yamaguchi S, Hibi M, Nabekura Y, Tokuyama K. Effects of post-absorptive and postprandial exercise on 24 h fat oxidation. Metabolism. 2013 Jun;62(6):793-800. doi: 10.1016/j.metabol.2012.12.008. Epub 2013 Jan 11. PMID: 23313101.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23313101/
Kan je met cardiotraining snel afvallen?

Krachttraining voor vrouwen: doen of niet doen?

Ook al is de krachtafdeling in de fitness al lang niet meer het terrein van mannen, toch is krachttraining voor veel vrouwen nog steeds een afschrikwekkend onderwerp. De angst voor enorme spierbundels en het verlies van de mooie vrouwelijke vormen is aanwezig en zorgt ervoor dat vrouwen die willen afvallen niet met zware gewichten aan de slag te gaan. Maar als je een paar kilo’s wilt vermageren, is krachttraining de sleutel tot succes op de lange termijn.

Lees meer

Vijf stappen om je conditie te verbeteren

Wil je je fitter, energieker en beter in je vel voelen? Volg dan de vijf stappen van Studio Feniks om je conditie te verbeteren.

Lees meer

Moet ik aan HIIT doen om vet te verbranden?

HIIT is een populaire trainingsvorm met herhaalde series van korte en intensieve oefeningen, opgevolgd door een kleine rustpauze van maximaal 2 minuten. Zo zou HIIT voor een hoog afterburneffect zorgen waardoor je tot vele uren na je work-out nog altijd een hoger energiegebruik in rust hebt. Klopt dit?

Lees meer

Blijvend afvallen, hoe zorg je dat het lukt?

Afvallen en op gewicht blijven is geen synoniem voor een streng dieet volgen waarbij je vooral dingen niet mag. Om jouw gewenste resultaat te behalen moet je over de juiste kennis beschikken en de theorie achter hoe afvallen begrijpen, en weet dat dit zowel fysiek (fysiologisch) als psychologisch werkt.

Lees meer

3 waarheden over koolhydraten, die je een andere kijk zullen geven.

Hoeveel koolhydraten heb je per dag nodig? Verdik je van koolhydraten? Werkt een koolhydraatarm dieet? Dat zijn vragen die vele mensen zich stellen. Iedereen heeft hier een mening over, maar wat is nu de echte waarheid?

Lees meer

Wil jij snel buikvet verliezen? 2 GOUDEN tips hoe je dit effectief kan doen.

Vetverbranding is een doel dat door veel mensen wordt nagestreefd. Zo zien wij geregeld ietwat gekke oefeningen voorbijkomen met als insteek om buikvet te verbranden. Het is belangrijk om te begrijpen wat de term vetverbranding betekent en of snel vet verbranden überhaupt van waarde is. Kun je buikvet wegtrainen met oefeningen of is het doen van cardio een betere methode voor vetverbranding?

Lees meer

Hoeveel calorieën heb ik op een dag nodig?

In de regel heeft een gezonde vrouw gemiddeld 2.000 calorieën per dag nodig en een man 2.500 calorieën. Het grote probleem is dat de meeste mensen niet gemiddeld zijn.

Lees meer

Zijn spieren zwaarder dan vet?

Als je niet of niet meer afvalt in je dieet terwijl je sport, krijg je vaak te horen dat dat komt omdat spieren zwaarder zijn dan vet. Hier zit een kern van waarheid in, maar het is meestal overdreven. Dus hoe zit het nou echt?

Lees meer

Doelen bereiken in 8 stappen met stappenplan!

Wil je doelen bereiken? Wil je weten hoe je al jouw doelen kunt bereiken? Het bereiken van doelen is geen exacte wetenschap. Sterker nog, we stellen 9 stappen voor waarmee je jouw grootste doelen in het leven kunt bereiken. Deze stappen zijn gratis. Ook vereist het geen bijzondere vaardigheden of buitengewone kennis. Het enige dat nodig is om je doelen te bereiken is het volgen van deze 9 stappen, en de motivatie om je doel te bereiken. Hieronder stellen we de 9 te volgen stappen voor om succesvol je doelen te bereiken.

Lees meer

4 obstakels die je goede voornemens van 2021 in de war kunnen sturen.

Vraag je je soms af waarom je goede voornemens niet kan volhouden? Hieronder vind je de 4 obstakels die jouw goed voornemens in de weg staan. Een slaaptekort, te veel stres, veel aan het multitasking en bewegingsarmoede.

Lees meer

De zin (en onzin) van core stability training

Core stability training is hot in de fitnesswereld. Maar wat is het precies? Wij vertellen je alles over je core-spieren en onze aanpak om ze te trainen.

Lees meer

Blijvend gewicht verliezen, een makkie? NOT!

Eerlijk is eerlijk: gezond afvallen is geen makkie. Toch kunnen we je vier tips geven om blijvend gewicht te verliezen zonder jojo-effect.

Lees meer

De vijf ultieme pijlers voor een efficiënte spieropbouw

Wil je graag meer spieren ontwikkelen? Ontdek vijf ultieme pijlers van Studio Feniks voor een efficiënte spieropbouw.

Lees meer

Vijf redenen waarom sporten met een personal trainer wél lukt

Vind je geen motivatie om te bewegen? Kies dan voor Studio Feniks uit Leuven! En ontdek alvast vijf redenen waarom sporten met een personal trainer wél lukt.

Lees meer

Small group training: niets dan voordelen!

Sport je graag in groep met een ervaren trainer? Dan heeft Studio Feniks precies wat je zoekt! Ontdek hier de voordelen van een small group training.

Lees meer

Vijf redenen om te kiezen voor een bootcamp work-out

Wil je jezelf tot het uiterste drijven bij het sporten? Dan is een bootcamp work-out echt iets voor jou. Ontdek dé vijf voordelen van een bootcamp training.

Lees meer

Vijf easy tips voor een gezondere levensstijl

Zeg ‘ja!’ tegen een gezondere levensstijl. Begin nu al met deze vijf easy tips van Studio Feniks en maak de switch naar een healthy lifestyle!

Lees meer

Gezonder leven = gezonder eten

Gezonder leven staat wellicht hoog op je wish list. Maar hoe pak je zo’n doelstelling concreet aan? Met wat extra beweging in je dagelijkse routine zet je meteen een stap in de goede richting. En pas je ook je voedingspatroon aan? Dan begrijp je helemaal wat een gezonde levensstijl inhoudt.

Lees meer

Wat mag je eten voor je sport?

Als je weer lekker aan het sporten bent dan let je vaak ook een stuk beter op je voeding. Logisch! Want wat je eet heeft een groot effect op je prestaties en hoe je je voelt. Daarnaast wil je ook dat het harde werk dat je hebt verricht niet voor niets is geweest.

Lees meer
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x