Doelen bereiken in 8 stappen met stappenplan!
WEL WETEN MAAR NIET DOEN
Als onze voedingscoach een appel in de ene hand en een chocolade reep in de andere hand laat zien aan een persoon en vraag wat de gezondste keuze is, wijst iedereen de appel aan. Zit je veel dan weet ook jij dat bewegen belangrijk is. Dat is het hem dus. Iedereen weet het wel. Het zit hem dus vaak niet in het weten maar in het gedrag om daadwerkelijk ook vaker te kiezen voor de gezondste optie. De maalstroom van de dag bepaald de keuzes. In het ene uur coaching in onze studio zorgt er niet voor dat je voor altijd de juiste keuzes neemt. Daar is meer voor nodig. Namelijk motivatie, tijd, herhaling en soms ook noodzaak, wilskracht en vertrouwen. Het aanleren van gewenst gedrag en het maken van de gewenste keuzes heeft vooral te maken dat je je er toe gaat zetten in de uren tussen de coachingsuren in. En dat zijn zijn er nogal wat.
Stap 1: Begin met het einde in gedachten
Om doelen te bereiken moet je eerst je doel definiëren. Dit klinkt logisch toch? Begin daarom met het einde in gedachten. Denk na over wat het is dat je wilt bereiken. Wat is het doel? Wat het ook is, zorg dat je er heel bewust over nadenkt. Plan tijd in je agenda om na te denken over je doel. Een advies over het bepalen van je doel is om groot te dromen. Daag jezelf uit, of hoe ze dat in het Engels zeggen “stretched goals”! Weet dat mensen overschatten wat binnen een jaar kan worden gedaan, en dat ze onderschatten wat er in tien jaar kan worden gedaan. Als je de lat hoog legt, bereik je het misschien niet voor de volle 100%. Maar je zal echter meer bereiken dan wanneer je te laag mikt en het doel (te) gemakkelijk bereikt. Door een groot doel te stellen, motiveer je jezelf om harder aan dat doel te werken. Bijgevolg boek je grotere successen (zelfs als je het doel net niet haalt)
Stap 2: Focus op slechts één groot doel
Als je dat ene grote doel in het leven hebt, dan is er behoefte aan absolute focus op dit grote doel. We moedigen je aan om groot te dromen. Hoewel we er zeker van zijn dat alle dromen worden gegeven en bereikt kunnen worden, moeten we er wel hard voor werken. Er is geen gemakkelijke manier, er is enkel de harde manier … En om absoluut grote doelen te bereiken, is 100% focus nodig. Dit betekent dus dat er geen plaats is voor andere grote doelen. Je kunt maar één groot doel tegelijk behalen. Bereik daarom eerst dat ene grote doel alvorens je doorgaat naar een ander doel.
Merk op dat we niet zeggen dat je maar één doel per keer kunt bereiken. We zeggen dat 100% toewijding aan een groot doel noodzakelijk is. Als je echter meerdere kleinere doelen hebt, dan is dat ook een mogelijkheid. Het oordeel of je het kan behalen is aan jezelf. Als het bijvoorbeeld om kleinere projecten gaat, kun je wel meerdere doelen tegelijkertijd stellen. Maar om een heel groot doel te bereiken, moet je een duidelijke focus en toewijding hebben voor dat grote doel.
Stap 3: Maak het doel voor de lange termijn zeer specifiek
Nu we weten wat ons doel is en dat we ons hier volledig op gaan toewijden, is de volgende stap om het lange termijn doel heel specifiek te maken. Allereerst heb je pen en papier nodig. Het is bewezen dat het opschrijven van dingen de kwaliteit van je werk verbetert. Ja… dit kan als bullshit klinken maar dat is het niet. Als je je doelen echt wilt bereiken, raden we je aan om het op papier te zetten.
Goed. Nu je pen en papier hebt, noteer je het doel voor de lange termijn op een specifieke manier. Een manier om doelen specifiek te maken, is door de SMART-methode te gebruiken.
Maak doelen specifiek met de SMART-methode
De SMART-methode staat voor Specific, Measurable, Acceptable, Realistic en Time-bound. Dit betekent dat je doel dusdanig moet worden definiëren dat de bovenstaande elementen erin zitten. Om het begrijpelijk te maken, zullen we een voorbeeld geven van de persoon die een marathon wil lopen. Dit is het doel, zodat hij/zij minder snel uitgeput geraakt en meer energie heeft.
In dit voorbeeld heeft hij of zij trainingsschema nodig voor kracht en conditie. Een SMART-doel kan zijn: ik ga binnen 2 jaar een volledige marathon lopen. Dit doel is specifiek. Het is ook meetbaar omdat ze een marathon wil uitlopen. Het is acceptabel, omdat trainen voor een marathon minstens 2 jaar duurt als je start.
Stap 4: Deel je grote doel in kleinere stukken
Nu we onze specifieke lange termijn doelstelling hebben bepaald, met het
doel in gedachten te houden, kunnen we het grote doel in kleinere stukken
hakken. We moeten het grote doel in kleinere stukjes snijden voor overzicht.
Dit is niet alleen noodzakelijk voor het psychologische effect: wanneer je
dingen in kleinere stukjes opsplitst, zal het gemakkelijker worden om het te
doen. Ook lijkt het hierdoor meer haalbaar. En ook geeft het meer richtlijnen
over de concrete zaken die gedaan moeten worden om het doel te bereiken.
Dus neem je grote doel dat je over 2 jaar wilt bereiken. Kijk naar de
specifieke elementen erin. Bedenk nu welke jaarlijkse
doelen je moet stellen om het doel van 2 jaar te bereiken.
Stap 5: Bepaal welke middelen je nodig hebt om de doelen te bereiken
Tijdens stap 4 hebben we een routekaart van tijd opgesteld. In stap 5 gaan we de benodigde middelen bepalen die in lijn zijn met de tijdstippen die we vastgezet hebben.
Het is zo dat met alles waarmee je in het begin start, dat de investeringen
in het begin het grootste zijn. Met het bereiken van doelen is dit niet anders.
In de vroege fase, dus de eerste jaren, is het onvermijdelijk dat je meer tijd
en energie moet investeren dan op het einde. Want als je dichter bij uw doel
komt, zul je minder tijd en energie moeten investeren omdat het zwaarste werk
al is gedaan.
Een zeer belangrijke factor die je nodig hebt om doelen te bereiken, is de support
van familie en echtgenote. Als je een echtgenote of echtgenoot hebt, moeten ze
je jouw doelen voor de 100% steunen. Want zonder deze steun kan je familie een
beperking worden. En beperkingen betekenen dat je minder snel je doel zult
bereiken.
VOORDELEN VAN EEN PERSOONLIJKE COACH
Het laatste jaar hebben wij de kracht van persoonlijke coaching heel goed aangevoeld. Een hele tijd was er geen ruimte voor groepscoaching en zochten mensen hulp bij de personal trainers en gewichtsconsulenten voor buitentrainingen en onlinecoaching. Deze één op één coaching heeft voor hele bijzondere resultaten geleverd. Persoonlijke aandacht is echt een gamechanger als het gaat gezonder gedrag in te zetten en vol te houden.
Stap 6: de juiste motivatie vinden
Het woord motivatie heeft verschillende betekenissen. Zo kan motivatie uit je zelf komen maar ook door triggers van buiten af. Bijvoorbeeld door noodzaak of wens van een ander. Dit zijn de zogenaamde intrinsieke en extrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie te het beste omdat je dan vanuit jezelf het belangrijk vindt om te gaan sporten. Dan houd je ook gemakkelijker het doel vast en dat is een stok achter de deur om te blijven gaan.
TIPS VOOR MEER INTRINSIEKE MOTIVATIE
- Omschrijf je doel dat je graag wilt bereiken
- Kies een sport uit die je leuk vindt zodat je er naar uitkijkt.
- Maak en planning met een duidelijk stappenplan
- Zorg dat je in een omgeving sport die vertrouwd en fijn is
- Kies een sportmaatje uit met wie je het goed kunt vinden
- Gezellige zithoek (voor koffie en thee voor/na de trainingen
- Eet een uur voor het sporten een voedzame snack
Stap 7: overwin hobbels
Je kunt nog zo gemotiveerd zijn, in de praktijk gebeuren er altijd dingen die je motivatie in de weg zitten. Ben daar op voorbereid. Vervelende zaken als ziek worden of stress maar ook een vakantie of een feest kunnen er voor zorgen dat je even niet zo gemotiveerd bent om te sporten. Geen probleem. Je hebt een planning gemaakt en de sportmomenten staan weer in je agenda. Zo pak je weer je voornemen op en zal je motivatie vanzelf weer toenemen.
Stap 8: een stok achter de deur
Studio Feniks kan jouw stok achter de deur zijn om je intrinsieke motivatie vast te houden om te gaan sporten. Wil je weten hoe? Maak een afspraak voor een GRATIS intake.
Krachttraining voor vrouwen: doen of niet doen?
Ook al is de krachtafdeling in de fitness al lang niet meer het terrein van mannen, toch is krachttraining voor veel vrouwen nog steeds een afschrikwekkend onderwerp. De angst voor enorme spierbundels en het verlies van de mooie vrouwelijke vormen is aanwezig en zorgt ervoor dat vrouwen die willen afvallen niet met zware gewichten aan de slag te gaan. Maar als je een paar kilo’s wilt vermageren, is krachttraining de sleutel tot succes op de lange termijn.
Vijf stappen om je conditie te verbeteren
Wil je je fitter, energieker en beter in je vel voelen? Volg dan de vijf stappen van Studio Feniks om je conditie te verbeteren.
Moet ik aan HIIT doen om vet te verbranden?
HIIT is een populaire trainingsvorm met herhaalde series van korte en intensieve oefeningen, opgevolgd door een kleine rustpauze van maximaal 2 minuten. Zo zou HIIT voor een hoog afterburneffect zorgen waardoor je tot vele uren na je work-out nog altijd een hoger energiegebruik in rust hebt. Klopt dit?
Kan je met cardiotraining snel afvallen?
Wat is cardiotraining? Hoe zet je cardio effectief in? Is cardio noodzakelijk om af te vallen? Kloppen de mythes omtrent cardio en afvallen? Kan je cardio- en krachttraining met elkaar combineren? De antwoorden vind je hier.
Blijvend afvallen, hoe zorg je dat het lukt?
Afvallen en op gewicht blijven is geen synoniem voor een streng dieet volgen waarbij je vooral dingen niet mag. Om jouw gewenste resultaat te behalen moet je over de juiste kennis beschikken en de theorie achter hoe afvallen begrijpen, en weet dat dit zowel fysiek (fysiologisch) als psychologisch werkt.
3 waarheden over koolhydraten, die je een andere kijk zullen geven.
Hoeveel koolhydraten heb je per dag nodig? Verdik je van koolhydraten? Werkt een koolhydraatarm dieet? Dat zijn vragen die vele mensen zich stellen. Iedereen heeft hier een mening over, maar wat is nu de echte waarheid?
Wil jij snel buikvet verliezen? 2 GOUDEN tips hoe je dit effectief kan doen.
Vetverbranding is een doel dat door veel mensen wordt nagestreefd. Zo zien wij geregeld ietwat gekke oefeningen voorbijkomen met als insteek om buikvet te verbranden. Het is belangrijk om te begrijpen wat de term vetverbranding betekent en of snel vet verbranden überhaupt van waarde is. Kun je buikvet wegtrainen met oefeningen of is het doen van cardio een betere methode voor vetverbranding?
Hoeveel calorieën heb ik op een dag nodig?
In de regel heeft een gezonde vrouw gemiddeld 2.000 calorieën per dag nodig en een man 2.500 calorieën. Het grote probleem is dat de meeste mensen niet gemiddeld zijn.
Zijn spieren zwaarder dan vet?
Als je niet of niet meer afvalt in je dieet terwijl je sport, krijg je vaak te horen dat dat komt omdat spieren zwaarder zijn dan vet. Hier zit een kern van waarheid in, maar het is meestal overdreven. Dus hoe zit het nou echt?
4 obstakels die je goede voornemens van 2021 in de war kunnen sturen.
Vraag je je soms af waarom je goede voornemens niet kan volhouden? Hieronder vind je de 4 obstakels die jouw goed voornemens in de weg staan. Een slaaptekort, te veel stres, veel aan het multitasking en bewegingsarmoede.
De zin (en onzin) van core stability training
Core stability training is hot in de fitnesswereld. Maar wat is het precies? Wij vertellen je alles over je core-spieren en onze aanpak om ze te trainen.
Blijvend gewicht verliezen, een makkie? NOT!
Eerlijk is eerlijk: gezond afvallen is geen makkie. Toch kunnen we je vier tips geven om blijvend gewicht te verliezen zonder jojo-effect.
De vijf ultieme pijlers voor een efficiënte spieropbouw
Wil je graag meer spieren ontwikkelen? Ontdek vijf ultieme pijlers van Studio Feniks voor een efficiënte spieropbouw.
Vijf redenen waarom sporten met een personal trainer wél lukt
Vind je geen motivatie om te bewegen? Kies dan voor Studio Feniks uit Leuven! En ontdek alvast vijf redenen waarom sporten met een personal trainer wél lukt.
Small group training: niets dan voordelen!
Sport je graag in groep met een ervaren trainer? Dan heeft Studio Feniks precies wat je zoekt! Ontdek hier de voordelen van een small group training.
Vijf redenen om te kiezen voor een bootcamp work-out
Wil je jezelf tot het uiterste drijven bij het sporten? Dan is een bootcamp work-out echt iets voor jou. Ontdek dé vijf voordelen van een bootcamp training.
Vijf easy tips voor een gezondere levensstijl
Zeg ‘ja!’ tegen een gezondere levensstijl. Begin nu al met deze vijf easy tips van Studio Feniks en maak de switch naar een healthy lifestyle!
Gezonder leven = gezonder eten
Gezonder leven staat wellicht hoog op je wish list. Maar hoe pak je zo’n doelstelling concreet aan? Met wat extra beweging in je dagelijkse routine zet je meteen een stap in de goede richting. En pas je ook je voedingspatroon aan? Dan begrijp je helemaal wat een gezonde levensstijl inhoudt.
Wat mag je eten voor je sport?
Als je weer lekker aan het sporten bent dan let je vaak ook een stuk beter op je voeding. Logisch! Want wat je eet heeft een groot effect op je prestaties en hoe je je voelt. Daarnaast wil je ook dat het harde werk dat je hebt verricht niet voor niets is geweest.