De vijf ultieme pijlers voor een efficiënte spieropbouw

‘Hoe ontwikkel ik meer spieren?’ Die vraag horen we wekelijks bij Studio Feniks. En om heel eerlijk te zijn: het antwoord is niet zo simpel. Want er bestaat geen pasklare oplossing voor iedereen. De juiste aanpak is afhankelijk van vele variabelen. 

Toch wagen we ons aan vijf simpele pijlers die je een efficiënte spieropbouw garanderen. En die we bij Studio Feniks aanpassen aan je lichaam, leven en persoonlijkheid.

De principes voor een efficiënte spieropbouw

Om een grotere spiermassa op te bouwen, hou je rekening met deze pijlers: 

1.      VOLUME

Voer eenzelfde beweging tussen 6 en 15 keer uit. Na een rustperiode begin je aan een nieuwe reeks. Voor een optimale spieropbouw ga je voor 3 tot 4 sets

2.      GEWICHT

Of anders gezegd: hoe zwaar maak je je training? Bij Studio Feniks train je op 65% tot 90% van het maximale gewicht waarmee je 1 herhaling correct kunt uitvoeren.

3.      RUST

Gun je lichaam rust tussen de verschillende oefeningen of sets. Een algemene richtlijn hiervoor is 1 tot 2 minuten.

4.      TEMPO

Ook het tempo waarin je een oefening doet, bepaalt de efficiëntie van je training. Doe een krachtinspanning van 2 seconden (concentrisch trainen) en zet daarna de teruggaande fase van 3 seconden (excentrisch trainen) in.

5.      FREQUENTIE

Het proces van spierherstel en -opbouw duurt ongeveer 3 dagen. Voor een maximale progressie kun je daarom het best elke spiergroep meer dan 1 keer per week trainen.

Hoe vaak je je spieren precies aan het werk zet, hangt af van bijzonder veel factoren, waarmee we rekening houden bij het bepalen van je trainingsschema.


Ga voor balans tussen de principes

Volg je deze vijf simpele pijlers, dan train je optimaal, toch? Zo lijkt het maar. Want er tellen nog heel wat andere zaken mee. Deze principes beïnvloeden elkaar onderling. En net daarin zit de moeilijkheid. Voor een goede spieropbouw moet je voortdurend zoeken naar een balans die perfect matcht met jouw lichaam, leven en persoonlijkheid.


Een voorbeeld: je hebt weinig tijd. Dan kun je de rustperiode tussen de oefeningen verkorten, de intensiteit verhogen en het volume spreiden door meerdere, maar kortere, sessies in te lassen per week.


Luister naar je lichaam

In je zoektocht naar een evenwicht in je training is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren (en naar je personal coach ). Wat doet een oefenschema met mijn lijf? Hoeveel spierpijn heb ik achteraf? Stel jezelf die vragen en stem je persoonlijke training daarop af. Of laat ons een handje helpen …

Wil je graag meer spieren ontwikkelen? Neem dan gerust contact met ons opvoor een trainingsschema op maat van je lichaam, leven en persoonlijkheid en kies zo voor de meest efficiënte manier van spieropbouw. 


De vijf ultieme pijlers voor een efficiënte spieropbouw

Krachttraining voor vrouwen: doen of niet doen?

Ook al is de krachtafdeling in de fitness al lang niet meer het terrein van mannen, toch is krachttraining voor veel vrouwen nog steeds een afschrikwekkend onderwerp. De angst voor enorme spierbundels en het verlies van de mooie vrouwelijke vormen is aanwezig en zorgt ervoor dat vrouwen die willen afvallen niet met zware gewichten aan de slag te gaan. Maar als je een paar kilo’s wilt vermageren, is krachttraining de sleutel tot succes op de lange termijn.

Lees meer

Vijf stappen om je conditie te verbeteren

Wil je je fitter, energieker en beter in je vel voelen? Volg dan de vijf stappen van Studio Feniks om je conditie te verbeteren.

Lees meer

Moet ik aan HIIT doen om vet te verbranden?

HIIT is een populaire trainingsvorm met herhaalde series van korte en intensieve oefeningen, opgevolgd door een kleine rustpauze van maximaal 2 minuten. Zo zou HIIT voor een hoog afterburneffect zorgen waardoor je tot vele uren na je work-out nog altijd een hoger energiegebruik in rust hebt. Klopt dit?

Lees meer

Kan je met cardiotraining snel afvallen?

Wat is cardiotraining? Hoe zet je cardio effectief in? Is cardio noodzakelijk om af te vallen? Kloppen de mythes omtrent cardio en afvallen? Kan je cardio- en krachttraining met elkaar combineren? De antwoorden vind je hier.

Lees meer

Blijvend afvallen, hoe zorg je dat het lukt?

Afvallen en op gewicht blijven is geen synoniem voor een streng dieet volgen waarbij je vooral dingen niet mag. Om jouw gewenste resultaat te behalen moet je over de juiste kennis beschikken en de theorie achter hoe afvallen begrijpen, en weet dat dit zowel fysiek (fysiologisch) als psychologisch werkt.

Lees meer

3 waarheden over koolhydraten, die je een andere kijk zullen geven.

Hoeveel koolhydraten heb je per dag nodig? Verdik je van koolhydraten? Werkt een koolhydraatarm dieet? Dat zijn vragen die vele mensen zich stellen. Iedereen heeft hier een mening over, maar wat is nu de echte waarheid?

Lees meer

Wil jij snel buikvet verliezen? 2 GOUDEN tips hoe je dit effectief kan doen.

Vetverbranding is een doel dat door veel mensen wordt nagestreefd. Zo zien wij geregeld ietwat gekke oefeningen voorbijkomen met als insteek om buikvet te verbranden. Het is belangrijk om te begrijpen wat de term vetverbranding betekent en of snel vet verbranden überhaupt van waarde is. Kun je buikvet wegtrainen met oefeningen of is het doen van cardio een betere methode voor vetverbranding?

Lees meer

Hoeveel calorieën heb ik op een dag nodig?

In de regel heeft een gezonde vrouw gemiddeld 2.000 calorieën per dag nodig en een man 2.500 calorieën. Het grote probleem is dat de meeste mensen niet gemiddeld zijn.

Lees meer

Zijn spieren zwaarder dan vet?

Als je niet of niet meer afvalt in je dieet terwijl je sport, krijg je vaak te horen dat dat komt omdat spieren zwaarder zijn dan vet. Hier zit een kern van waarheid in, maar het is meestal overdreven. Dus hoe zit het nou echt?

Lees meer

Doelen bereiken in 8 stappen met stappenplan!

Wil je doelen bereiken? Wil je weten hoe je al jouw doelen kunt bereiken? Het bereiken van doelen is geen exacte wetenschap. Sterker nog, we stellen 9 stappen voor waarmee je jouw grootste doelen in het leven kunt bereiken. Deze stappen zijn gratis. Ook vereist het geen bijzondere vaardigheden of buitengewone kennis. Het enige dat nodig is om je doelen te bereiken is het volgen van deze 9 stappen, en de motivatie om je doel te bereiken. Hieronder stellen we de 9 te volgen stappen voor om succesvol je doelen te bereiken.

Lees meer

4 obstakels die je goede voornemens van 2021 in de war kunnen sturen.

Vraag je je soms af waarom je goede voornemens niet kan volhouden? Hieronder vind je de 4 obstakels die jouw goed voornemens in de weg staan. Een slaaptekort, te veel stres, veel aan het multitasking en bewegingsarmoede.

Lees meer

De zin (en onzin) van core stability training

Core stability training is hot in de fitnesswereld. Maar wat is het precies? Wij vertellen je alles over je core-spieren en onze aanpak om ze te trainen.

Lees meer

Blijvend gewicht verliezen, een makkie? NOT!

Eerlijk is eerlijk: gezond afvallen is geen makkie. Toch kunnen we je vier tips geven om blijvend gewicht te verliezen zonder jojo-effect.

Lees meer

Vijf redenen waarom sporten met een personal trainer wél lukt

Vind je geen motivatie om te bewegen? Kies dan voor Studio Feniks uit Leuven! En ontdek alvast vijf redenen waarom sporten met een personal trainer wél lukt.

Lees meer

Small group training: niets dan voordelen!

Sport je graag in groep met een ervaren trainer? Dan heeft Studio Feniks precies wat je zoekt! Ontdek hier de voordelen van een small group training.

Lees meer

Vijf redenen om te kiezen voor een bootcamp work-out

Wil je jezelf tot het uiterste drijven bij het sporten? Dan is een bootcamp work-out echt iets voor jou. Ontdek dé vijf voordelen van een bootcamp training.

Lees meer

Vijf easy tips voor een gezondere levensstijl

Zeg ‘ja!’ tegen een gezondere levensstijl. Begin nu al met deze vijf easy tips van Studio Feniks en maak de switch naar een healthy lifestyle!

Lees meer

Gezonder leven = gezonder eten

Gezonder leven staat wellicht hoog op je wish list. Maar hoe pak je zo’n doelstelling concreet aan? Met wat extra beweging in je dagelijkse routine zet je meteen een stap in de goede richting. En pas je ook je voedingspatroon aan? Dan begrijp je helemaal wat een gezonde levensstijl inhoudt.

Lees meer

Wat mag je eten voor je sport?

Als je weer lekker aan het sporten bent dan let je vaak ook een stuk beter op je voeding. Logisch! Want wat je eet heeft een groot effect op je prestaties en hoe je je voelt. Daarnaast wil je ook dat het harde werk dat je hebt verricht niet voor niets is geweest.

Lees meer
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x