Blijvend gewicht verliezen, een makkie? NOT!
Laten we eerlijk zijn … wil je op gewicht blijven of enkele kilootjes kwijtraken, dan is dat geen simpele klus.
Misschien probeerde je jezelf al eens enkele weken uit te hongeren? Of ging je plots intensief sporten? Je gewicht nam wellicht een duik naar beneden. Maar bleef het ook zo? Was dat de beste manier om blijvend gewicht te verliezen?
Wij kennen het antwoord … en jij wellicht ook. Crashdiëten hou je onmogelijk vol en met een overdreven sportschema scoor je vooral veel blessureleed.
Daarom kiezen we bij Studio Feniks voor een andere aanpak. Met onze vier basistips zul je alvast een goede start maken om blijvend en gezond af te vallen.
Vetvrije massa versus vetmassa
Maar voor we je onze handige tips verklappen, eerst wat achtergrondinfo. We moeten een onderscheid maken tussen vetvrije massa en vetmassa:
- Vetvrije massa is het deel van je lichaamsgewicht dat bestaat uit spierweefsels, botten en water.
- Vetmassa is het deel van je lichaamsgewicht dat bestaat uit vetweefsel.
Wil je blijvend gewicht verliezen? Dan is het heel belangrijk om vooral je vetmassa te verminderen en het aandeel spierweefsel zo weinig mogelijk te veranderen.
Gezond afvallen doe je zo
Als je vermagert, verlies je niet alleen vetmassa. Helaas vergroot je ook zo de kans dat je spiermassa slinkt. En die vetvrije massa wil je liever niet kwijt.
Daarom geven we je vier tips waarmee je het verlies aan vetvrije massa kunt beperken, terwijl je je pijlen vooral richt op je vetmassa.
Tip 1: beweeg
Door te sporten (krachttraining is trouwens een aanrader) verruim je je spiermassa. Ga je op de weegschaal staan, dan daalt je gewicht misschien niet zo snel. Maar troost je: wat je kwijtspeelt, is vooral vetmassa. In plaats van je te focussen op cijfertjes, kun je beter de grijptest doen. Voel hoeveel vetmassa je op je buik, bil, heup … in je handen houdt.
Tip 2: eet eiwitten
Je lichaam heeft voortdurend energie nodig. Eet je tijdens je caloriearme dieet minder koolhydraten, dan zal je lichaam de eiwitten die je opneemt gedeeltelijk gebruiken als energiebron. Net deze eiwitten zijn belangrijke bouwstenen voor je lichaam. Wil je dus je spieren behouden, eet dan voldoende eiwitten.
Bij Studio Feniks adviseren we je om tussen 1,4 en 1,7 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht te eten en dat zeker aan te vullen met een minimum aan koolhydraten. Zo val je op een geslaagde manier af en ontwikkel je tegelijkertijd spieren.
Tip 3: slaap voldoende
Ook hoeveel je slaapt, leg je het best onder de loep. Uit onderzoek leren we dat je bij een slaaptekort vooral vetvrije massa verliest. Kruip je daarentegen op tijd onder de wol, dan is je vetmassa de pineut.
Tip 4: hou van jezelf
Ga je op dieet, dan ontregel je je lijf. Je brengt processen zoals je rustmetabolisme en hormonenspiegel in de war. De gevolgen van je strikte eetregime merk je vooral achteraf. In no time kom je opnieuw bij of win je zelfs een paar extra kilootjes.
Zeg daarom nee tegen allerlei diëten en kies voor een gezonde levensstijl die perfect bij je past.
Nieuwsgierig naar een gezonde levensstijl om blijvend gewicht te verliezen? Ontdek dan ons Switch Your Lifestyle-programma. Met deze nieuwe en gezonde way of life zul je gegarandeerd gezond afvallen.
Krachttraining voor vrouwen: doen of niet doen?
Ook al is de krachtafdeling in de fitness al lang niet meer het terrein van mannen, toch is krachttraining voor veel vrouwen nog steeds een afschrikwekkend onderwerp. De angst voor enorme spierbundels en het verlies van de mooie vrouwelijke vormen is aanwezig en zorgt ervoor dat vrouwen die willen afvallen niet met zware gewichten aan de slag te gaan. Maar als je een paar kilo’s wilt vermageren, is krachttraining de sleutel tot succes op de lange termijn.
Vijf stappen om je conditie te verbeteren
Wil je je fitter, energieker en beter in je vel voelen? Volg dan de vijf stappen van Studio Feniks om je conditie te verbeteren.
Moet ik aan HIIT doen om vet te verbranden?
HIIT is een populaire trainingsvorm met herhaalde series van korte en intensieve oefeningen, opgevolgd door een kleine rustpauze van maximaal 2 minuten. Zo zou HIIT voor een hoog afterburneffect zorgen waardoor je tot vele uren na je work-out nog altijd een hoger energiegebruik in rust hebt. Klopt dit?
Kan je met cardiotraining snel afvallen?
Wat is cardiotraining? Hoe zet je cardio effectief in? Is cardio noodzakelijk om af te vallen? Kloppen de mythes omtrent cardio en afvallen? Kan je cardio- en krachttraining met elkaar combineren? De antwoorden vind je hier.
Blijvend afvallen, hoe zorg je dat het lukt?
Afvallen en op gewicht blijven is geen synoniem voor een streng dieet volgen waarbij je vooral dingen niet mag. Om jouw gewenste resultaat te behalen moet je over de juiste kennis beschikken en de theorie achter hoe afvallen begrijpen, en weet dat dit zowel fysiek (fysiologisch) als psychologisch werkt.
3 waarheden over koolhydraten, die je een andere kijk zullen geven.
Hoeveel koolhydraten heb je per dag nodig? Verdik je van koolhydraten? Werkt een koolhydraatarm dieet? Dat zijn vragen die vele mensen zich stellen. Iedereen heeft hier een mening over, maar wat is nu de echte waarheid?
Wil jij snel buikvet verliezen? 2 GOUDEN tips hoe je dit effectief kan doen.
Vetverbranding is een doel dat door veel mensen wordt nagestreefd. Zo zien wij geregeld ietwat gekke oefeningen voorbijkomen met als insteek om buikvet te verbranden. Het is belangrijk om te begrijpen wat de term vetverbranding betekent en of snel vet verbranden überhaupt van waarde is. Kun je buikvet wegtrainen met oefeningen of is het doen van cardio een betere methode voor vetverbranding?
Hoeveel calorieën heb ik op een dag nodig?
In de regel heeft een gezonde vrouw gemiddeld 2.000 calorieën per dag nodig en een man 2.500 calorieën. Het grote probleem is dat de meeste mensen niet gemiddeld zijn.
Zijn spieren zwaarder dan vet?
Als je niet of niet meer afvalt in je dieet terwijl je sport, krijg je vaak te horen dat dat komt omdat spieren zwaarder zijn dan vet. Hier zit een kern van waarheid in, maar het is meestal overdreven. Dus hoe zit het nou echt?
Doelen bereiken in 8 stappen met stappenplan!
Wil je doelen bereiken? Wil je weten hoe je al jouw doelen kunt bereiken? Het bereiken van doelen is geen exacte wetenschap. Sterker nog, we stellen 9 stappen voor waarmee je jouw grootste doelen in het leven kunt bereiken. Deze stappen zijn gratis. Ook vereist het geen bijzondere vaardigheden of buitengewone kennis. Het enige dat nodig is om je doelen te bereiken is het volgen van deze 9 stappen, en de motivatie om je doel te bereiken. Hieronder stellen we de 9 te volgen stappen voor om succesvol je doelen te bereiken.
4 obstakels die je goede voornemens van 2021 in de war kunnen sturen.
Vraag je je soms af waarom je goede voornemens niet kan volhouden? Hieronder vind je de 4 obstakels die jouw goed voornemens in de weg staan. Een slaaptekort, te veel stres, veel aan het multitasking en bewegingsarmoede.
De zin (en onzin) van core stability training
Core stability training is hot in de fitnesswereld. Maar wat is het precies? Wij vertellen je alles over je core-spieren en onze aanpak om ze te trainen.
De vijf ultieme pijlers voor een efficiënte spieropbouw
Wil je graag meer spieren ontwikkelen? Ontdek vijf ultieme pijlers van Studio Feniks voor een efficiënte spieropbouw.
Vijf redenen waarom sporten met een personal trainer wél lukt
Vind je geen motivatie om te bewegen? Kies dan voor Studio Feniks uit Leuven! En ontdek alvast vijf redenen waarom sporten met een personal trainer wél lukt.
Small group training: niets dan voordelen!
Sport je graag in groep met een ervaren trainer? Dan heeft Studio Feniks precies wat je zoekt! Ontdek hier de voordelen van een small group training.
Vijf redenen om te kiezen voor een bootcamp work-out
Wil je jezelf tot het uiterste drijven bij het sporten? Dan is een bootcamp work-out echt iets voor jou. Ontdek dé vijf voordelen van een bootcamp training.
Vijf easy tips voor een gezondere levensstijl
Zeg ‘ja!’ tegen een gezondere levensstijl. Begin nu al met deze vijf easy tips van Studio Feniks en maak de switch naar een healthy lifestyle!
Gezonder leven = gezonder eten
Gezonder leven staat wellicht hoog op je wish list. Maar hoe pak je zo’n doelstelling concreet aan? Met wat extra beweging in je dagelijkse routine zet je meteen een stap in de goede richting. En pas je ook je voedingspatroon aan? Dan begrijp je helemaal wat een gezonde levensstijl inhoudt.
Wat mag je eten voor je sport?
Als je weer lekker aan het sporten bent dan let je vaak ook een stuk beter op je voeding. Logisch! Want wat je eet heeft een groot effect op je prestaties en hoe je je voelt. Daarnaast wil je ook dat het harde werk dat je hebt verricht niet voor niets is geweest.